Параграф22 Daily

§22 Новини

Миньори по неволя: Как сайтове печелят дигитални пари чрез посетителите си

Докато вашият компютър работи, някой друг може да използва енергията му, за да печели пари. Все повече уебстраници експлоатират потребителите си, за да добиват криптовалута. През септември български сайтове също бяха обвинени в неетично копаене, сочи БНТ.

Този противоречив бизнес продължава да се развива. Разменни монети от ново поколение. Монети, които не можете да докоснете. Но можете да изкопаете - с компютри. Георги Георгиев - софтуерен инженер в хостинг компания отбелязва: "От Интернет се получава се получава криптиран текст, който компютърът извършва някакъв алгоритъм, за да декриптира, и изпраща отговора".

За да трупа дигитален капитал, например под формата на биткойн, монеро, рипъл и други, т.нар. „копач“ може да си купи мощен компютър. За създателите на уебстраници обаче има и друг начин. Ако поставят специален скрипт в кода на сайт, те източват енергия от неговите посетители. Когато отворите сайта, започвате да копаете криптовалута – но не за себе си, а за неговия управител. Георги Георгиев - софтуерен инженер в хостинг компания твърди: "Процесорът започва да се натоварва и компютърът започва да забива".

Продължителното копаене може да износи устройството ви. По-вероятно е обаче да не понесете сериозни щети.

Христо Ласков - експерт по информационни технологии: "С някакви изключения, нито един от нас не изкарва десетки часове в сайта X или сайта Y". И все пак потребители негодуват, защото много сайтове не ги предупреждават за схемата. Невинаги обаче са виновни собствениците."Има момент, в който, чисто теоретично, можем да предположим, че сайт бива хакнат и такъв код бива инжектиран в него без знанието на собственика", допълва той.

За да предпази потребителите, Георги Георгиев създава добавка за браузър, която блокира процеса: "Нямам нищо против, ако това се случваше примерно с един бутон "Копай, за да продължаваш да виждаш съдържание". Но да върви като заден процес, без потребителят да знае, определено не е наред."

Според Христо Ласков недоволството в този случай е оправдано. Но изчислителната енергия далеч не е единственият източник на пари в Интернет. Христо Ласков - експерт по информационни технологии: "Ние в момента плащаме за всичко, което правим онлайн, но не плащаме пряко, т.е. парите не излизат от банковите ни сметки. Плащаме с това, че споделяме неща за себе си."

Понякога това може да ви струва много повече от нов компютър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във