Параграф22 Daily

§22 Новини

Министерски експерти започнаха спешна проверка в Горско стопанство - Симитли

Министерски спецове осъмнаха днес на проверка в горско стопанство Симитли. Посещението остана скрито от "щаба" за подаване на информация към медиите в ЮЗДП. Мотивът, довел министерските проверяващи остава неясен. Според запознати обаче, поводът е серия сигнали за контрабандна сеч на територията на горското стопанство. Сигнали за поголовна сеч и търговия достигнаха и до нас, те са потресаващи и разкриващи добре отработени схеми с участието на горски, директори, политици и селски кметове и всичко това под носа на шапката - ЮЗДП, откъдето системно се подават единствено информации, колко е намаляла контрабандната сеч, какъв строг контрол се упражнява.

Истината е, че контрабандата продължава да се вихри в региона, но някой умишлено спестява миналите проверки по подобни сигнали и резултатите от тях. В района на ДГС Симитли над село Сушица е един от обектите, където се сече контрабандно и поголовно. Гората е унищожена. Схемата съществува от месеци. Коли, натоварени с немаркирана дървесина тръгват от сечището над Сушица, обикновено в края на работния ден, около 17 часа. Шофьорите очакват сигнала от "долу" и тръгват уверени, че теренът е чист.

Между 17.30 и 18 часа те спират в района на старото училище в симитлийското село Полена, разказват пред struma.com местни жители. Тук се извършва продажбата - 65 лева за кубик. Клиенти са бизнесмени с дървени цехове и фабрики за преработка на дървесина.

По веригата, по която става отчитането на парите има кметове,, политици, горски директори, разказват хората. Според запознати на един от горските шефове е правена проверка, която за съжаление не е успяла да го уличи в престъпление, обаче този горски демонстрира висок стандарт на живот, които впечатлява както работниците му, така и колегите му.

Засега спестяваме имената на замесените в схемата Сушица-Полена лица и очакваме резултати от проверка, която се надяваме да приключи с резултат. А на чиновниците зад бюрата, които си затварят очите, пред изсечената гора в Сушица и контрабандата припомняме, че прикриването на подобни престъпления е престъпление. Дори и да нямат сигнали за контрабандна сеч би трябвало да занаят, че гората в Сушица е унищожена и да проверят какво се случва там.

Facebook logo
Бъдете с нас и във