Параграф22 Daily

§22 Новини

Министър Радев участва в извънредно съвещание в Министерския съвет заради трагедията при Своге

Разгледахме много широк кръг от въпроси при премиера, съобщи министър Валентин Радев след приключилото извънредно заседание на министрите на вътрешните работи, на транспорта и на  регионалното развитие и благоустройството. Участие в съвещанието взе и главният прокурор на България Сотир Цацаров. „Докладвахме за контрола, който е извършен от Министерството на вътрешните работи, както върху участъка, на който стана катастрофата, така и в по-широк аспект от гледна точка на пътнотранспортните произшествия, обясни министър Радев. Установихме, че там са изготвени четири или пет предписания – към пътя, към обстановката и към съответните контроли органи. Част от тези предписания са взети под внимание, други – не.

Министър Радев е докладвал и за установени от пътна полиция нарушения на водача. Вътрешният министър обясни още, че ще се ускори работата по приемането на проектозаконите за движение по пътищата, за обучението на водачите и за превозните средства. Министър Кирил Ананиев благодари на медиците, които участваха в спасителните действия. Той даде подробна информация за състоянието на пострадалите и за предприетите до момента действия от лекарските екипи.

От Министерството на транспорта е дадена повече информация за фирмата превозвач. Изяснено е, че  техническият преглед на катастрофиралия автобус е изтекъл на 5 август и повторен такъв не е направен, както и че през последните години на водача са налагани глоби и наказания за шофиране с превишена скорост и за неизползване на предпазни колани. Регионалният министър Николай Нанков е докладвал, че пътят на който стана трагичната катастрофа е бил ремонтиран през 2016 г. Впоследствие и след подадени сигнали за възникнали пътни инциденти в участъка е установено, че ремонтът е некачествен и е започнала дълга кореспонденция за корекция на ремонта на пътя между Регионалното министерство, АПИ и фирмата изпълнител, която и до този момент не е реагирала.

Главният прокурор Сотир Цацаров благодари на всички екипи, участвали във вчерашната спасителна операция и специално на разследващия състав от ОДМВР-София, извършил огромен по обем работа за краткото време. Той поясни, че експертите са изчислили скоростта на автобуса на базата тахографната шайба, а резултатите показват, че в момента на катастрофата превозното средство се е движило с 53 км/ч. при ограничение от 40 км/ч. По негово разпореждане разследването се възлага на Националната следствена служба, утре предстои подробен оглед на автобуса.

Общо три са насоките на разследването, като никоя от тях не е доминираща, заяви главният прокурор. Ще се разследват действията на водача, ще се работи по документацията на превозвача и неговите задължения и на трето място – обстойно ще се проверява документацията за състоянието на настилката на пътя, как е изпълнена и приета. Не се изключва възможността за търсене на наказателна отговорност и на други лица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във