Параграф22 Daily

§22 Новини

Министър Радев: В сферата на сигурността не можем да си позволим разединение

Министър Валентин Радев участва в публична дискусия на високо ниво „Бъдещото сътрудничество между Обединеното кралство и Европейския съюз в областта на сигурността след .Брекзит“. Свидетели сме на най-високо равнище на заплаха за сигурността от поколения насам, заяви Роб Уейнрайт, директор на ЕВРОПОЛ. Привеждайки редица примери на организирана престъпна дейност – от терористични нападения в страни - членки на ЕС, до контрабанда на наркотици, хора и тютюневи изделия,  той определи проблема за сигурността на Европа като сложен и широкомащабен.  Днес повече от всякога е необходимо обединеното усилие на правоохранителните органи на всички европейски страни, включително и на Обединеното кралство, доказало в годините годността и важната си роля в обмена на разузнавателна информация, изтъкна още Уейнрайт. В сферата на сигурността не можем да си позволим разединение, бе категоричната позиция на премиера на България Бойко Борисов. По думите му изграденото на 100 % доверие между службите за сигурност на Великобритания и България трябва да се запази. Той посочи, че по време на българското председателство ще се работи и по темата Западни Балкани. В този смисъл, дори и след Брекзит, Обединеното кралство си запазва желанието да работим съвместно и да съдейства на страната ни по придвижването на темата Балкани в посока Европа, уточни премиерът.

По време на българското европредседателство освен преговорите за Брекзит, ще се водят и преговорите  за сигурността, заяви министър Валентин Радев, защото това е изключително важно за всички граждани на страните от ЕС.  По думите му, наред  с опазването и  сигурността на границите, е важно да запазим  изграденото доверие  и постигнатия ефективен обмен на информация между правоохранителните органи на европейските страни. В този смисъл той изтъкна и значението на установеното партньорство между службите на България и Обединеното кралство, защото този, който държи информацията, е и най-добре защитен. Вътрешният министър изрази увереност, че  граденото с години взаимодействие с Великобритания ще продължи да се развива в името на сигурността на двете държави и на Европа.

Приветствие към участниците в конференцията отправи посланикът на Великобритания у нас Н.Пр. Ема Хопкинс. Изказвания в рамките на формата направиха заместник-директорът за международно оперативно сътрудничество в британската Национална агенция за борба с престъпността Иън Кръкстън и Алекс Елис, генерален директор на Департамента за излизане от Европейския съюз. На конференцията присъстваха министри, депутати, ръководни служители на специалните служби и на МВР, както и представители на неправителствени организации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във