Параграф22 Daily

§22 Новини

Министър Радев: За първи път имаме стратегия за развитие на човешките ресурси в МВР

Акцентите в редовния месечен брифинг на вътрешния министър Валентин Радев бяха: равносметка и удовлетвореност от резултатите, постигнати през изминалия месец; превенция и намаляване на загиналите по пътищата; преодоляване на извънредни ситуации; международна дейност; интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила; зоополиция.

Сред особено важните теми, пряко свързани с резултатността от работата на служителите, които министър Радев засегна, бе и Стратегията за развитие на човешките ресурси в Министерството на вътрешните работи. „За първи път бива разработен такъв документ, насочен към основния ресурс на ведомството – неговите служители, които са водещ фактор за ефективно функциоиране на системата“, отчете вътрешният министър и допълни, че иманно реалните времеви хоризонти, заложени в документа, са от особено значение за повишаване на мотивацията на работещите в МВР. В този смисъл министър Радев отбеляза, че в периода 4 май 2017 – 27 юли 2018 г. на работа в министерството са назначени нови 1957 души, които изпълняват длъжности с полицейски функции – 417 в Дирекция „Жандармерия“ при ГД „Национална полиция“, 278 в ГД „Гранична полиция“, и 1262 в СДВР и ОДМВР в страната. За същия период напусналите са 593-ма, което показва, че служителите с полицейски функции от началото на мандата са с 1364 повече.

Министър Радев със задоволство подчерта и утвърждаването на авторитета на Академията на МВР в рейтинговата система на висшите училища - през 2017 година АМВР за шеста поредна година е на първо място в направление „Национална сигурност“. Това е показателно за подготвеността на младите кадрите, които посвещават професионалния си път за гарантиране сигурността на българските граждани.

„Борбата с престъпността е постоянен ангажимент на МВР и резултатите от ежедневните ни усилия са ясен пример за това“, допълни главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов. Той отчете спад на заявените престъпления и увеличаване на разкримаемостта в сравнение с 2017 г. Думите му подкрепи и директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов с данни за София от началото на годината – 969 са домовите кражби в сравнение с 1078 за същия период на миналата година. „Не спираме да работим по случаите с широк обществен отзвук. Не подценяваме нито един сигнал“, заяви той.

На брифинга присъстваха още заместник- министрите Стефан Балабанов и Милко Бернер, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов и полицейски инспектор Камен Николов от сектор „Зоополиция“, отдел „Охранителна полиция“ към ГД „Национална полиция“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във