Параграф22 Daily

§22 Новини

Министър Радев: Затягаме контрола в изпълнение на препоръките от експертите

Министрите Валентин Радев и Румен Порожанов проведоха поредно заседание на оперативния щаб за координиране на ситуацията и ограничаване на заболяванията по животните. В него участваха главният секретар на МВР, земестник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, директорът на ГДГП, директорите на областните дирекции-Бургас, Силистра, Добрич и Русе, директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев, директорът на ДАНС Димитър Георгиев, областни управители. Целта на оперативната среща бе да се набележат бързи оперативни действия. Вчера и днес сутринта бяхме на заседание на председателския съвет към НС, изпълнихме всичко, което поискаха, за да продължим по плана на БАБХ и да ограничим зоните със заразените животни, обясни министър Валентин Радев. Обяснихме и предприетите мерки за информиране на хората. Целта е тази информация да достигне до всеки един от тях. Изработените флайери, както и информация за определените обезщетения са  предадени на областните управители, които имат задължението да ги доставят на кметовете. Трябва да направим бързи стъпки, загубихме повече от 24 часа заради забележките, които имаше, доказахме с документи, че действията са законни, показахме и заповедите, издадени от 19 юни, съгласно закона, допълни вътрешният министър. 

Затягаме контрола в изпълнение на препоръките от експертите, категорично заяви министър Радев.  Този контрол ще обхване  входовете и изходите на трите села с установена зараза, както и на стопаните, които независимо от забраната се опитват да извеждат на паша стадата си.  Продължава засилената проверка както  на моторни превозни средства, прекарващи животни и месни продукти, така и по границата. Министър Радев поясни, че освен засиления контрол по българо-турската граница, такъв ще се осъществява и по останалите гранични зони, включително и фериботите и пристанищата. Поставяме фокус включително и на железопътния контрол. Всичко това правим с грижа за хората и с една единствена цел – да спрем заразата и да опазим здравето на всички нас. Нямаме право да правим крачка назад, затова от утре започваме да действаме по плана на БАБХ. Мерките ще бъдат изключително строги. Затваряме зоните и умоляваме хората да се оттеглят от маркираните зони, както и да не предприемат пътувания към тях.

По думите на зам.-министър Атанас Добрев  в най-скоро време се очаква събирането на националния съвет. Целта е да се вземат превантивни действия във връзка с установени в Румъния случаи на зараза от африканска чума  по дивите прасета.  Усилията са насочени към държавната граница Силистра – Дуранкулак. Там районът е почистен, опъва се мрежа, за да не се допуска дивечът да пресича през румънската граница. Последното огнище е констатирано около Констанца. Очакваме и помощта на ловците, за да се намали популацията на  дивите прасета. Д-р Дамян Илиев подчерта, че взетите решения са съвместни заедно с групата международни експерти. Той отново припомни, че в случая нямаме право на отстъпление, независимо от обичта към животните и желанието ни те да бъдат спасени.

Съпричастни сме към трагедията, но трябва да се разбере и осъзнае,  че друго решение няма. Затова трябва да го направим , както и трябва да продължаваме да обясняваме защо и как го правим, уточниха участниците в днешното заседание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във