Параграф22 Daily

§22 Новини

Министър Захариева: Не съм направила нито един компромис с принципите си за върховенство на закона

„До момента не съм направила нито един компромис с принципите си“, заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева в  сутрешния блок на БНТ на въпрос как отчита 100-те си дни като министър на правосъдието. „От първия ден аз и екипът ми трябваше да действаме изключително бързо и прецизно. За две седмици успяхме да предложим на Министерския съвет структура на Съвет по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, който утре ще проведе третото си заседание“, каза министър Захариева.

По думите й срокът за приемане на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) ще бъде спазен. Първата част от промените вече са приети на второ четене от правната комисия в парламента, очаква се тази седмица да бъдат приети и в пленарна зала. „Готвим промени в Наказателно-процесуалния кодекс и закона за детско правосъдие. Промените в Търговския закон са публикувани за обсъждане. Убедихме Висшия съдебен съвет, че трябва да работим заедно по отношение на електронното правосъдие“, допълни Захариева. „Благодаря на премиера Борисов и правителството за подкрепата и затова, че реформата в съдебната система е поставена, като основен приоритет“, заяви още правосъдният министър.

Захариева бе категорична, че ясно разписаните  промените в Закона за съдебната власт, които вече се разглеждат в парламента, гарантират, че в правителството на съдебната власт – ВСС ще влязат най-качествените магистрати, а забраната за тайно гласуване и забраната за гласуване „въздържал се“ ще доведат до носене на пряка отговорност. „Разписано е и как се отзовават членове на ВСС от професионалната квота, което е ново. Въвежда се и нова система за атестиране, с уеднаквени правила“, каза министърът.

На въпрос, какъв е начинът магистратите-чиновници да останат в миналото, правосъдният министър заяви, че  „системата може да се самоочисти само чрез назначения и кадрово израстване на качествени магистрати“.

По отношение на правомощията на министъра на правосъдието, свързани с дисциплинарната практика във ВСС, Захариева припомни, че министърът може да предложи магистрат за дисциплинарно наказание, но не може да участва в гласуването на Съвета. За пример даде последния казус с бившия заместник-председател на Софийски градски съд Богдана Желявска, която бе предложена за дисциплинарно наказание от бившия министър на правосъдието Христо Иванов. „Решението за отказ на ВСС да й наложи наказание, според мен, не бе правилно и затова на свой ред обжалвах пред Върховния административен съд“, обясни Захариева.

Попитана какъв е пътят за реформа в прокуратурата, тя отговори, че  промяна в законодателството трябва да гарантира, че всеки прокурор взема решенията си само въз основа на закона, доказателствата и вътрешните си убеждения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във