Параграф22 Daily

§22 Новини

Митница Варна предаде на Регионалния исторически музей в града над 700 антични и средновековни монети

В навечерието на 24 май, Митница Варна предаде на Регионален исторически музей-Варна 709 антични и средновековни монети. Монетите са задържани от митническите служители и са отнети в полза на държавата с прокурорско постановление. Със заповед на министъра на финансите Владислав Горанов, те се предоставят на Регионален исторически музей /РИМ/ Варна. Това е най-голямото количество монети, постъпвали досега в музея от Митница Варна, съобщи директорът на РИМ Варна Игор Лазаренко на съвместен брифинг днес с началника на Митница Варна Светлан Савов.

На брифинга бяха показани пред медиите монетите, които стават част от фонда на музея в навечерието на Деня на българската просвета и култура.

Част от монетите са от ХХ век и са на Княжество България и на Трето царство България. Две (сребърна и медна) са от емисиите на българския цар Иван Александър, уточни гл.ас.д-р Игор Лазаренко. Най-ранните от бронзовите и сребърни монети датират от ІV в. пр. н. е., а най-късните - от ХХ в. Сред тях има монети на македонски царе, на елински и римски градове в Тракия и Долна Мизия, на почти всички римски императори от ІV в. и на византийски императори от началото на VІ до края на ХІІІ в.

С постъпването им в РИМ Варна, нумизматичният фонд на музея ще обогати тематичните си колекции, добави директорът на музея Лазаренко. Той благодари на митническите служители от Варна за високия професионализъм и спасените ценни монети, които ще бъдат достъпни за специалистите и обществеността.

Монетите са задържани от митническите служители на Митнически пункт Летище Варна в багажа на чуждестранен гражданин, опитал да ги изнесе нелегално от страната, уточни началникът на Митница Варна Светлан Савов в отговор на журналистическите въпроси. Опазването на културно-историческите ценности от незаконен трафик е наша обща кауза, коментира той, подчертавайки доброто сътрудничество между митническите служители и музейните експерти във Варна.

По данни на Световната митническа организация, нелегалният бизнес с културно-исторически ценности се нарежда на второ място по печалби след разпространението и търговията на наркотици, изпреварвайки дори незаконната търговия с оръжия и със стоки, нарушаващи права върху интелектуална собственост, добави Светлан Савов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във