Параграф22 Daily

§22 Новини

Мнозинството в парламента защити контрабандата на лекарства

Парламентът отхвърли на първо четене промени в Наказателния кодекс, свързани с контрабандата на лекарства. Законопроекта подкрепиха 63-ма депутати, 39 бяха "против" и 53-ма се въздържаха, предаде БТА. Измененията бяха внесени от "БСП за България" и с тях се предлагаше създаването на нов квалифициран състав за контрабанда на лекарствени продукти в хуманната медицина в големи размери. Сега това е само административно нарушение, посочиха от левицата, цитирани от bTV .

С промените се предлагаше да се криминализира производството, вносът, износът, съхраняването, търговията на едро или дребно с лекарствените продукти в хуманната медицина, когато тези дейности се извършват в нарушение на закона. Предложената санкция беше до шест години лишаване на свобода. Георги Йорданов, представител на вносителя, апелира за подкрепа на законопроекта и посочи пореден случай на нелегално изнесени лекарства от България. Той отбеляза, че вчера 28 хиляди опаковки нелегално изнесени от България лекарства за онкоболни са открити в Истанбул. По думите му това не е обикновена търговия, а става въпрос за живота на българския народ.

Христиан Митев от Патриотите коментира, че зад този законопроект се крие действително благородна идея, но формата не е особено подходяща. Според него не е нужно създаването на нов престъпен състав, защото вече има такъв в НК.

От ГЕРБ уточниха, че кражбата на лекарства се наказва по други параграфи. С този текст при всяка продажба на лекарства без рецепта, ще вкарвате аптекарите до шест години в затвора, коментира Димитър Лазаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във