Параграф22 Daily

§22 Новини

МОН иска криминализиране на фиктивното записване на ученици

Министърът на образованието проф. Тодор Танев предлага да се разгледа възможността как да бъде криминализирано деянието "фиктивно записване на ученици". Той настоява да се предложат изменения в Наказателния кодекс след своевременна консултация на необходимите нива, съобщиха от просветното министерство.

Министър Танев предлага възможността за въвеждане на мярката срещу фиктивно записване на ученици да се обсъди спешно с министерства и институции - с МВР, Министерството на правосъдието и с комисии в Народното събрание.

Няколко са причините в училищните дневници да се водят фиктивно записани ученици, с оценки и без отсъствия. На първо място са делегираните бюджети, тъй като училището се притеснява да не загуби част от субсидията си и да няма с какво да плати учителските заплати, ако изключи тези деца. Друга причина е гурбетът на родителите – децата заминават за няколко месеца с родителите си в чужбина, а в училище не пишат отсъствия, защото знаят, че ще се върне.

Третата причина е, че мнозина след 16-годишна възраст започват работа и спират да се появяват в класните стаи.

Според министъра трябва да се разгледа и възможността за въвеждане на стриктно изплащане на средства за принципа "парите следват ученика", но не на годишна база, а поетапно /месечно или на друг период/ след проверка в училището за реално записани ученици. Предлага се също да се оцени системата за електронно обслужване в училищното образование и да има спешно решение на казуса до края на септември.

Танев заявява, че следи с внимание активната работа за успешното започване на учебната година и за извършените училищни ремонти, като е заявил, че лично ще участва във внезапни проверки на отделни училища. На заместник-министър Ваня Кастрева ще бъде възложено да предложи санкции при открити нередности.  "За да няма изтичане, кражби на средства и други фрапиращи нарушения, се подготвят за работа мобилни екипи, които ще извършат финалните проверки и ще установят дали ремонтите са в действителния обем и качество", се казва в съобщението.

Вчера депутатите решиха частните училища и детски градини също да получават държавна субсидия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във