Параграф22 Daily

§22 Новини

Monsanto на Bayer е изправен пред 8700 дела, свързани с негови глифозатни продукти

Bayer AG съобщи в сряда, че към 27-и август компанията е изправена пред около 8700 дела, свързани с глифозатни продуктите на Monsanto за борба с плевелите, в сравнение с около 8000 дела, заведени към края на юли, съобщава агенция MarketWatch. Мнозинството от ищците са завели делата в щатските съдилища в Мисури, Делауеър и Калифорния, а останалите са подадени в различни федерални съдилища, посочи германската компания.

MarketWatch напомня, че през август щатският съд в Калифорния разпореди на Monsanto да плати 289 млн. долара обезщетение на Диуей Джонсън, след като съдебните заседатели решиха, че продуктите на компанията вероятно са допринесли за развитието на намиращ се в крайна фаза рак на г-н Джонсън, уточнява БНР.

Bayer AG, чиито акции се понижиха след наложената присъда, оспори решението на съда и подаде постсъдебни предложения пред потенциални нови жалби. Германският гигант не представи по-подробна преценка за очакваните съдебни разходи, но заяви че Monsanto разполага с "подходящи счетоводни мерки". Monsanto също така има стандартна застраховка срещу законоустановените искове за отговорност, допълни Bayer AG. В същото време Bayer AG представи и финансовите си резултати за последното тримесечие, като отчете увеличаване на основната печалба през второто тримесечие с 3,9% благодарение на сделката по придобиване на американската компания Monsanto.

Печалбата на германския гигант преди облагането с данъци и амортизационните отчисления се увеличи до 2,34 млрд. евро, но осреднените очаквания на финансовите пазари за по-висока печалба в размер на 2,44 млрд. евро.

Новината за огромния брой заведени дела срещу Monsanto доведе до нова вълна от продажби на акции на германската компания-майка. Акциите на Bayer AG стартират търговията в сряда със спад от 3,7%

.

Facebook logo
Бъдете с нас и във