Параграф22 Daily

§22 Новини

„Мосак Фонсека”: Има повече мръсни пари в Ню Йорк, Маями и Лондон в сравнение с Панама

Един от основателите на панамската кантора „Мосак Фонсека”, която е свързана с аферата Panama Papers обяви, че има повече мръсни пари в Ню Йорк и Лондон. В интервю за лондонския всекидневник The Financial Times Рамон Фонсека отхвърли обвиненията, че фирмата е извършвала злоупотреби, подчертавайки, че „ловът на вещици” от страна на медиите цели подкопаване законната индустрия, създала офшорните компании. Той отново повтори, че разкритията са работа на хакери. „Не очаквам това да доведе до съдебен случай”, изтъкна той. „Гарантирам ви, че има повече мръсни пари в Ню Йорк, Лондон и Маями в сравнение с Панама”, категоричен е Фонсека.

Изданието отбелязва, че той е подал оставка като съветник на панамския президент Хуан Карлос Валера миналият месец, след като фирмата е била замесена в политически корупционен скандал в Бразилия. „Правото на лични данни е много важно – всеки има това право. Днес нещо беше изгубено, а именно това човешко право”, добави още Фонсека.

По думите му някои от разкритите документи датират от 80-те години на XX век. Той е бил изненадан от разкритите имена. „Отворили сме повече от 250 хиляди компании...Нашите стандарти са много високи”, поясни още той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във