Параграф22 Daily

§22 Новини

Мъжкото момиче Бъчварова: Разписваме на полицаите, които искат да напуснат

Рапортите на полицаите, които искат да напуснат, ще бъдат разписани, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя подчерта, че не е доволна от работата на МВР По време на блиц-контрола в парламента вицепремиерът заяви, че националната сигурност не е застрашена, предвид очертаващото се напускане на стотици полицаи, недоволни от реформата в МВР. Не приемам служители на реда да участват в неразрешени протести, категорична беше тя.

"Смятам, че имат право да си изразят позицията и недоволството, ако това е законово установено, а не като незаконен процес", каза Бъчварова. На въпрос дали ще има санкции за протестиращите полицаи тя отговори, че няма да "преследва" никого лично.

Запитана ще има ли съкращения, тя отговори: "Това е следващата възможност за реформа, защото, ако ние не направим тези промени, в края на следващата година последните два месеца няма да има заплати за нито един”.

Министърът бе категорична, че, след като днес премиерът Бойко Борисов каза, че орязването на придобивките ще важи само за новопостъпили служители, тя има отговорност с други мерки да не допуска натрупването на допълнителни дългове и да стабилизира системата, така че да работи в интерес на обществото. „Това е решението, което предложихме днес. Пак казвам - има възможност да се обсъди в парламента. Оттук нататък реформата продължава по-друг начин. Няма да се откажа от нея”, добави Бъчварова.

Тя подчерта, че вносител на предложението за промяна в компенсациите на служителите на МВР е Министерството на финансите и е в преходните и заключителните разпоредби на проектозакона за Държавния бюджет за 2016 година. Това предложение не е съгласувано с МВР, заяви Бъчварова. Разговори в тази посока обаче е имало и всички необходими разчети са дадени на МФ.

"Аз приемам това предложение като правото на вносителя да организира държавния бюджет. Оттук нататък се опитахме да го обсъдим със синдикатите. Ясно е, че в МВР са необходими реформи. Тук никой не може да каже че е доволен от дейността на МВР и аз не съм доволна, затова е нужно да се променят условията за работа там", посочи още тя.

Предвидените за тази вечер протести в столицата остават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във