Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР и Агенция „Митници“ се включиха в провеждането на международна операция „Западни Балкани“

МВР и Агенция „Митници“ се включиха в провеждането на международна операция „Западни Балкани“, координирана от Европол, и насочена срещу трафика на огнестрелни оръжия, наркотици, нелегална миграция и използване на фалшиви и подправени документи. В операцията, проведена между 5 и 9 септември 2018 г. на ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Калотина, са участвали 415 служители от двете ведомства, извършени са 1943 проверки (1136 на лица и 807 на превозни средства). Задържан е български гражданин за трафик на наркотични вещества,при два от случаите са  иззети 2 газови пистолета и пълнители за тях,както и количества амфетамини и канабис, открити са нелегални акцизни стоки (704 кутии цигари и 31 кг тютюн за пушене и тютюн за наргиле, при шест случая).

Отказано е влизане на територията на страната на 29 чужди граждани, установени са 7 чужденци,  превишили разрешенията им престой, установен е и марокански гражданин, който е представил фалшиви документи – фалшиви лична карта и разрешително за пребиваване у нас.

8300 служители от 28 държави и институции като Frontex и INTERPOL се включиха в операцията, координирана в рамките на EMPACT /Европейска мултидисциплинарна платформа срещу заплахи от престъпления/ Firearms от Европол и  от  Испания. България бе ко-лидер съвместно с Швейцария, Словения, Великобритания, ЕК и Европол, а в операцията взеха участие 20 държави-членки на ЕС и страните от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Бивша югославска република Македония, Косово, Черна гора и Сърбия. Съвместните действия бяха подкрепени и от Швейцария, САЩ, Интерпол и Фронтекс по линия на улесняване на информационния поток и проверката в различни бази данни.

Общо 482 014 души, превозни средства и обекти са проверени в съществуващите бази данни. В рамките на операцията са задържани 180 души; като сред тях – 32-ма за незаконен трансфер на мигранти и 36-за трафик на наркотици.  Задържани са 159 огнестрелни оръжия и 1462 боеприпаси, 286 кг наркотици. Идентифицирани са 22 случая на визова измами и 40 случая на фалшифициране на документи.

Тези успехи се дължат на значителния обмен на информация между оперативните центрове и партньорите.

През 2010 г. Европейският съюз създаде четиригодишен цикъл на политиката, за да осигури по-голяма приемственост в борбата срещу сериозната международна и организирана престъпност. През 2017 г. Съветът на ЕС реши да продължи цикъла на политиката на ЕС за периода 2018-2021 г. Тя има за цел да се справи с най-значителните заплахи за ЕС от страна на организираната и международната престъпност. Това се постига чрез подобряване и укрепване на сътрудничеството между съответните служби на държавите-членки на ЕС, институции и агенции, както и страни и организации извън ЕС, включително частния сектор, когато това е уместно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във