Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР и АПИ предприемат съвместни действия за голямото пътуване по Великден

МВР и Агенция „Пътна инфраструктура“ предприемат съвместни действия за безпроблемно пътуване по време на предстоящите празници. „Спиране на тировете, две ленти през Владая и маршрути за туристите до морето са мерките, които Агенция „Пътна инфраструктура“ предприема за предстоящото пътуване около Великден и Гергьовден”, обяви председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров.

Утре - 28 април, последният работен ден преди четирите почивни дни за Великден, между 16 ч. и 20 ч. ще бъде ограничено движението на тирове над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътни направления. Движението на тежкотоварните превозни средства ще бъде спряно и в последния почивен ден – 2 май (понеделник), от 14 ч. до 20 ч.

Същата организация на движение ще има и при почивните дни за Гергьовден. Тежкотоварните камиони ще бъдат спирани на 40 тирпаркинги на територията на цялата страна, а 40 полицейски патрули ще следят за спазване на разпоредбите.

Във връзка с очакваното интензивно движение на изхода на София през Владая в четвъртък и петък, последният работен и първият почивен ден преди празниците, ще има две ленти за излизащите от столицата.

На 2 май (понеделник) от 10 ч. до 20 ч. в същия участък ще има две ленти за влизащите в София.

АПИ напомня, че алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

Предизвикателството тази година са румънските туристи, които се очаква да пристигнат в страната за почивните дни, подчерта инж. Лазаров. За целта АПИ е изработила карти с предложения за алтернативни маршрути, които румънските гости могат да използват, за да пътуват по-удобно и безпроблемно до черноморските курорти край Варна и Бургас.

Влизащите от северната ни граница автомобили ще бъдат насочвани към Ришкия проход, Карнобат и Айтос, за да стигнат до Слънчев бряг и южните курорти. Препоръчаните маршрути са описани в брошури и ще бъдат предоставени на румънските граждани със съдействието на община Варна и областния управител на Варна, както и Гранична полиция и туроператорските фирми. Целта е да не се затруднява допълнително трафика във Варна, поради ремонта на Аспаруховия мост.

Областните пътни управления във Варна, Добрич, Русе, Шумен и Бургас, съвместно с органите на МВР са направили обход на маршрутите, поставени са знаци, патрули ще насочват туристите. Пълна информация за маршрутите има в безплатното мобилно приложение ЛИМА, на интернет страницата на АПИ.

Към картите с обходните маршрути са отбелязани и точните GPS-координати, които могат да бъдат заложени в навигациите на автомобилите.

180 патрула на „Пътна полиция“ ще бъдат ангажирани с контрол на движението, ще ги подпомагат и служители на Охранителна полиция, групите „Престъпления по пътищата“ и специализираните звена „Сигма“.

По време на празничните дни ще се провеждат и специализирани полицейски операции, насочени към нарушителите, седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотици, както и шофирането с превишена скорост. В тях, освен пътни полицаи ще участват и служители на Охранителна полиция и моторизираните звена. Полицейски състави ще дежурят и в районите на църковните храмове преди, по време и след  богослужението за Великден.

В навечерието на Великденските празници служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са извършили проверки на 1400 църкви, манастири и параклиси в цялата страна

За констатираните нарушения са връчени 405 писмени разпореждания, а в 8 случая са предприети административно-наказателни мерки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във