Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР и МРРБ със съвместни мерки за намаляване на тежките произшествия на пътя


 

Министрите Радев и Нанков с апел към водачите: Шофирайте внимателно, спазвайте правилата на движение, опазете своя живот и живота на близките си!

Направихме този брифинг, за да кажем какви са опасностите по пътищата и да предпазим гражданите от тежки пътнотранспортни произшествия. Това каза на пресконференция министърът на вътрешните работи Валентин Радев, на която присъства и колегата му от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В нея участваха още Красимир Ципов, зам.-министър на МВР, директорът на Главната дирекция „Национална полиция“, главен комисар Христо Теризийски, главен инспектор Димитър Мичев от отдел „Пътна полиция“, ГДНП и инж. Светослав Глосов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“. „Притеснявам се днес и идните събота и неделя да не заприличат на миналогодишните. Тогава са загинали 3 души в петък и 6 в събота. През уикендите на юли 2017 година са загинали общо 21 души по пътищата. Това е причината да се изправим пред вас, за да предупредим гражданите да внимават и къде са опасностите, за да няма пътни инциденти“, каза министър Радев.

От 1 юли Пътна полиция е предприела всички необходими мерки, за да се ограничат пътнотранспортните произшествия, каза главен инспектор Димитър Мичев от ГДНП. „Извадени са всички автопартрули по главните пътища и магистралите, прецизирани са план-растановките на служителите, особено в дните петък, събота и неделя, когато по пътищата се се очаква да движат повече хора, а сега трафикът се натоварва и от т. нар. гастербайтери. Всичките ни камери за скорост работят“, обяви той.

Главен инспектор Мичев обобщи, че през първите 6 месеца на годината броят на загиналите с 44 по-малко, спрямо миналата година. От изнесените от него данни стана ясно, че най-много жертви има на територията на ОДМВР-Пловдив, СДВР и ОДМВР-Бургас. Значително увеличение на загиналите има в ОДМВР-Хасково, Пловдив, Варна, СДВР, Враца, Видин, Добрич и Перник. С цел намаляване на инцидентите с деца е създадена организация от 14 юни до 15 септември да има специализирани операции и в момента се провеждат акциите „Лято“ и „Ваканция“. Създадена е и организация за съвместни проверки с Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. „Призоваваме да планират добре времето си за пътуване и да предвидят и почивки, защото температурите са високи и да пият повече течности“, каза Димитър Мичев.

По отношение на контролната дейност в областите с морски курорти - Добрич, Варна и Бургас, и тази година са командировани 800 служители от Охранителна полиция за целия сезон, каза директорът на ГДНП, гл. комисар Христо Терзийски. Той добави, че от тази година ще има командировани служители на Пътна полиция в община Несебър. В момента там са 6 служители от ОДМВР-Стара Загора и Хасково. Освен това РУ-Несебър вече разполага с нов уред за установяване ползването на наркотични вещества от водачите на пътни превозни средства. Директорът на ГДНП съобщи още, че през последните 5 години, месец юли е сред трите с най-голям брой загинали на пътя, целта ни е сега, когато се очаква засилен трафик към морето, струпване на румънски, руски туристи и гастербайтери, да направим така, че да извадим юли от тази класация.

Зам.-министър Красимир Ципов се спря на новото законодателство, което също цели намаляване на пътнатранспортният травматизъм. Той каза, че предварителните обсъждания на трите нови закона – за движение по пътища, за превозите и моторните-превозни средства, са приключили. Получени са над 300 страници с мнения и препоръки. Те ще бъдат отразени до няколко дни и текстовете ще бъдат представени за същинското обществено обсъждане до 3 седмици. Заедно с министерствата на образованието и науката и на транспорта, информационните технологии и съобщенията се подготвят наредби за взаимодействие, насочени към пътнотранспортни произшествия с участието на деца. 

Ограничаваме максимално ремонтите по автомагистралите през летния сезон, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Изключение е автомагистрала „Хемус“, където заради необходимостта от спешни ремонти са затворени неремонтираните тръби на тунелите Витиня и Ечемишка и едното платно на виадукта „Коренишки дол“.От тази седмица се очаква повишаване на трафика с около 30% във връзка със започналото придвижване на гастарбайтери от Западна Европа към Турция, поради което се очаква интензивен трафик по автомагистрала „Тракия“ не само в почивните дни, обясни министърът и призова всички водачи да шофират с повишено внимание. Затова преустановихме всички ремонтни дейности по АМ „Тракия“, каза още Николай Нанков и напомни, че през тази година бяха ремонтирани няколко съоръжения по нея, както и участъкът между Пловдив и Стара Загора и обхода към Бургас. Отпушихме значително трафика по Южното Черноморие с предсрочното пускане за движение на участъка Поморие – Ахелой и обхода на Ахелой. По пътя между Варна и Бургас в ремонт е само мостовото съоръжение „Звездица“, работата по което трябва да приключи до 20 дни. Приключват ремонтите на отсечките Варна – Добрич и Добрич – Албена, които ще бъдат възобновени през есента. През летния сезон няма да се работи заради тежкия трафик, а в дните, когато той е най-интензивен, движението на тежкотоварни превозни средства се ограничава, каза министър Нанков. Той подчерта, че извършващите се ремонти са добре обозначени. Регионалният министър коментира, че се осъвременяват нормите за проектиране на пътища, които ще следват всички европейски стандарти. Ако преди 7-8 години средно от всеки проект за ново строителство или ремонт и рехабилитация на път се отделяха между 3% и 4%  за мерки, свързани с пътната безопасност, в момента за такива дейности са насочени около 10% от всяка инвестиция в пътна инфраструктура, посочи той и напомни, че се променят и нормативите, свързани с проектиране на пешеходни пътеки. Министърът каза още, че целево в мерки за подобряване на характеристиките, видимостта, осветеността и достъпността на пешеходни пътеки се инвестират 3 млн. лв.

Председателят на УС на АПИ Светослав Глосов уточни, че за пътна безопасност през периода 2015 - 2017 г. са вложени над 18 млн. лв. за хоризонтална маркировка, над 22 млн. лв. за мантинели и близо 6 млн. лв. за монтаж на пътни знаци.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във