Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР отстранило 14 души за 6 г. заради конфликт на интереси

МВР е отстранило 14 души в периода 2009 -2015 г. поради пряко участие в търговски дружества, т.е. те са били в конфликт на интереси. Това става ясно от отговор на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова до независимия депутат Велизар Енчев, съобщава в. "Сега". Седем от тях са уволнени, а другите са били в различен вид договорни отношения с министерството и контрактите са били разтрогнати,пише "Правен свят" .

Законът за МВР забранява на служителите на силовото ведомство да са еднолични търговци, неограничено отговорни съдружници, управители, търговски пълномощници, търговски представители и посредници, прокуристи, ликвидатори, синдици, членове на управителни органи на търговски дружества или кооперации, както и да извършват търговска дейност. Те са длъжни да подават декларации за несъвместимост в 7-дневен срок от възникването ѝ. Освен това трябва да обявят всеки частен интерес, който е във връзка със задълженията им. Нарушенията се наказват с уволнение или се образува дисциплинарно производство, което да установи степента на нередност.

В момента конфликтът на интереси за служители на МВР се установява от аналогичната комисия. Бъчварова обаче уточнява, че в подготвения от правителството закон за предотвратяване на корупцията, добил популярност като проекта "Кунева", е предвидено проверката на имуществените декларации на служителите и производствата по установяване на конфликт на интереси да се осъществяват от дирекция "Инспекторат" на ведомството.

В отговора си Румяна Бъчварова обяснява и още една законова промяна - обвързване на кариерното развитие на служителите на МВР със задължително преминаване на нужната професионална подготовка. Мярката е залегнала във внесените в парламента поправки в закона за МВР. Предвижда се служителите да не се преназначават на по-високата длъжност, за която са спечелили конкурс, ако не са завършили подготовката за новия пост. "По този начин кариерното развитие ще бъде обвързано с повишаване на професионалната квалификация", казва Бъчварова.

Миналата седмица шефът на МВР изнесе тревожна статистика - от началото на 2015 г. до сега от системата са си тръгнали 4200 души, което е 10% от състава. Бъчварова обясни масовото напускане с навършване на пределна пенсионна възраст, здравословни причини и дисциплинарни наказания, а не на новите условия за пенсиониране на служителите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във