Параграф22 Daily

§22 Новини

На 14 април ВСС мисли как да се раздели на две колегии

Следващата седмица Висшият съдебен съвет ще обсъди критерии за разделянето си на две колегии – съдийска и прокурорска. На заседанието си вчера правната комисия на съвета е набелязала критерии, но ще ги внесе на заседание след влизането в сила на измененията на Закона за съдебната власт. Правосъдният министър Екатерина Захариева каза днес, че поправките ще бъдат обнародвани утре в Държавен вестник, което означава, че промените ще влязат в сила във вторник, пише "Правен свят".

Някои от членовете на съвета поискаха критериите за разпределението на парламентарната квота в двете колегии да се обсъди поне на две заседания на съвета, тъй като не знаят какво е решила правната комисия, а може и те да имат някои идеи. Така стана ясно, че на 14 април ще бъдат посочени критериите, начертани от правната комисия, а на 21 април ще има дебати и евентуално решение.

11-те членове на ВСС от парламентарната квота са Димитър Узунов, Каролина Неделчева, Светла Петкова, Галина Карагьозова, Соня Найденова, Магдалена Лазарова, Ясен Тодоров, Незабравка Стоева, Васил Петров, Мария Кузманова и Юлиана Колева.

Шестима от тях трябва да влязат в съдийската колегия, а петима - в прокурорската. Като ориентир кой къде да влезе, може да послужи чл. 16, ал.3 от изменения ЗСВ, в който се казва: "Народното събрание избира единадесет членове на Висшия съдебен съвет, от които шестима – за съдийската колегия, и петима – за прокурорската колегия. Изборът по колегии се извършва между съдии, прокурори, следователи, хабилитирани учени по правни науки, адвокати и други юристи с високи професионални и нравствени качества, съобразно тяхната професионална квалификация и насоченост."

Т.е. онези, които към момента на избора си за членове на съвета са били съдии, например, е редно да отидат в съдийската колегия и обратното - ако са били прокурори и следователи, да бъдат разпределени в прокурорската колегия.

По неофициална информация обаче във ВСС се водят сондажи една от двете съдийки - Галина Карагьозова или Соня Найденова, да бъдат пратени в прокурорската колегия, а Незабравка Стоева - в съдийската. Към момента на избора си Стоева бе адвокат.

Този въпрос обаче тепърва ще се решава. Ако ВСС не постигне съгласие, тогава Народното събрание ще трябва да раздели съвета на две колегии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във