Параграф22 Daily

§22 Новини

На 64% от гимназистите в Добрич се случва да се напият, сочи изследване в училищата

3/4 от учениците в Добрич знаят какво е марихуана, а 2/5 – какво е хероин, кокаин, екстази, амфетамини, хашиш и ганджа. Близо 56 % от тийнейджърите споделят, че информацията им за дрогата идва от филми, от разкази на приятели и от интернет.

72 на сто от момичетата и момчетата разговарят по въпросите за употреба на наркотици преди всичко със съучениците си, 3/5 от тях разговарят и с родителите си, а в най-малка степен – с учителите и с педагогическите съветници в училище. Данните са от проучване, чиито резултати, заедно с изводите, са използвани при подготовката на общинска Стратегия за превенция на наркоманиите за периода от 2015 до 2020 г., приета на последното заседание на Общинския съвет.

В проучването са обхванати 1290 ученици от IХ до ХII клас в 15 училища. Според 73 % от учениците, има връстници от тяхното училище, които вече са опитвали някакъв наркотик.

Най-често тийнейджърите опитват първото си алкохолно питие между 13 и 15-годишна възраст. Обезпокоително, според специалистите е това, че 64 на сто от гимназистите признават, че им се е случвало да се напият.

Любопитство, за удоволствие, за да избягат от действителността – това са най-често посочваните причини за посягане към дрогата.

Съседството на Добрич с известни курортни селища и градове го определят като сигурно средище за разпространение, пласмент и употреба на наркотици, смятат специалистите. Сред приоритетите на новата стратегия за превенция са мерките за подобряване на достъпа до ефективни превантивни програми, както и подобряване на достъпа на пациентите до разнообразни лечебни програми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във