Параграф22 Daily

§22 Новини

На българския пазар няма опасни кукли

На българския пазар няма предлагане на опасни кукли "Кейт", които са токсични и могат да доведат до онкологични заболявания, но въпреки това родителите трябва да са внимателни при празничните покупки. За това предупреди Мирослав Йотов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор: "Все още има вталати, които се използват в детските играчки. Вталатите са наистина канцерогенен материал, защото те при концентрация над допустимата мигрират и попадат в кръвта на малките деца и оттам вече те се натрупват, а количественото натрупване води до генетични изменения и оттам съответно и онкологични заболявания. Няма информация тази кукла да се разпространява на българския пазар, но вече е изпратена информацията на всички наши инспектори. В случай, че се установи, че има такава кукла, ще сезираме незабавно отговорното Министерство на здравеопазването".

Мирослав Йотов съобщи още, че намалява броят на опасните продукти, които стигат до пазара по Коледните и новогодишни празници през последните години. Но все още има стоки, за които трябва да се внимава: "За един такъв продукт може да има до три нарушения - без маркировка, без инструкция за употреба и без наименование и адрес на производителя и на вносителя. Потребителите основно трябва да внимават върху опаковката на продукта, както и върху самото изделие освен че трябва да има знакът "С" за маркировка, при тези продукти трябва да има и други технически характеристики, които правят продукта безопасен. Санкцията за едно нарушение е от 250, може да достигне до 1000 лева".

Родителите трябва да бъдат спокойни, но внимателни при празничното пазаруване, предупреждават от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Инспектори от агенцията вече проверяват пазара за наличието на опасни стоки, а първите впечатления са, че броят и през годините намалява, откакто кампанията е традиционна.  Проверките започнаха по познатия начин със словесен двубой между проверяващите и търговците. Инспекторите влязоха в голям търговски център в столицата и продавачите веднага се скриха, някои дори, оставяйки обектите си без надзор.

Освен детските играчки, по време на кампанията, на проверки ще подлежат и пиротехниката, стоките в книжарниците и фонтаните за торти, защото най-честите нарушения са при тях, казва още Йотов. Опасни остават и светещите гирлянди с неустановен произход и съмнително качество на производство, предупреди Галя Бояджиева - началник на регионалния отдел "Надзор на пазара" за Югозападна България. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във