Параграф22 Daily

§22 Новини

На трето място сме по загинали при катастрофи

България е на трето място в света по брой на загинали при катастрофи - 90 на всеки 1 000 000 души. Тази статистика е огласил председателят на УС на Българска асоциация на пострадали при катастрофи Владимир Тодоров пред участниците в срещата на върха на министрите по пътна инфраструктура, съобщава пресцентърът на МРРБ.

Според данните годишно в света загиват над 1,3 млн. души. За последните 10 години загиналите у нас са 10 000 - колкото е населението на Сопот или Банско, а броят на ранените е равен на живеещите в Перник, се посочва в съобщението.
Загубите за българската икономика годишно вследствие на ПТП са около 2 на сто от БВП или 1,2 млрд. лв., е отчел още Тодоров, цитиран от МРРБ.

Като основна причина той е посочил скоростта. Според него тя може да се контролира чрез използването на технически средства, но камерите по нашите пътища са изключително малко. Анализи показвали, че трябва да се поставят 350-400 стационарни камери.

Според Владимир Тодоров е добре и да се обмисли възможността те да могат да бъдат поставяни и от общините, защото имат информация кои са проблемните участъци на тяхна територия. Пак, по думите му, у нас има 30 проблемни участъка с концентрация на ПТП. Пример е участъкът Бургас - Созопол, където всяка година загиват 10-12 души, но след поставянето на мантинели и разделянето на пътните потоци там няма загинали.

Тодоров е предложил още да се определи специален статут за младите водачи, за които да има определени рестрикции за даден период след получаването на правото да управляват моторни превозни средства, като през този преходен период те шофират само с придружител.

В рамките на дискусията председателят на сдружение "Българска браншова асоциация пътна безопасност" Николай Иванов е припомнил, че страната ни е задължена да прави одит за пътна безопасност на пътищата, които са част от трансевропейската транспортна мрежа. Той е предложил такива инспекции да бъдат правени и на по-малки републикански и общински пътища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във