Параграф22 Daily

§22 Новини

Националната жандармерия на Франция се бори срещу цигански погроми

Сили на полицията и на жандармерията пристигнаха спешно в град Муаран, департамента Изер в Източна Франция, за да въведат ред там след устроения от цигани погром. Местната префектура съобщи, че ситуацията е взета под контрол.

Както съобщи кметът на града Жерар Симоне, циганите поискали двама техни представители, задържани от полицията, да бъдат освободени, за да участват в погребение на сестрата на единия, загинала при катастрофа с автомобил. След като властите отказали, циганите устроили истински погром в града.

"Не по-малко от стотина души, въоръжени с арматурни железа, завзеха гарата, разрушиха един ресторант и нанесоха щети на обекти от градската собственост. Те подпалиха автомобили върху железопътните релси", каза кметът, цитиран от ТАСС и БТА. Той призна, че хулиганите са щурмували и сградата на кметството и се наложило всички служители да бъдат евакуирани оттам.

Училищата в града спешно заключили вратите си и не пускали учениците навън, за да не пострадат при настъпилите безредици. Движението по жп линията и по минаващата край града автомагистрала било спряно. Циганите подпалили дървени сандъци на магистралата. Те ограбили и терминала за плащане на пътна такса.

"Смятам тези действия на циганите в града за абсолютно недопустими", подчерта кметът.

Наред със събитията в Муаран започнал и бунт в затвора Етон в друг източен департамент - Савоа. Именно там излежава присъда един от хората, чието освобождаване поискали циганите. В бунта участват около двайсет души. Затворниците подпалили пожар в затвора и барикадирали редица врати. Пътят на служителите на затвора към изхода се оказал блокиран и те се затворили в няколко помещения. Сега на място там е пристигнали спецчасти с опит в потушаването на затворнически бунтове.

Премиерът на Франция Манюел Валс решително осъди "абсолютно недопустимото насилие" в страната. "На такива събития може да бъде даден само един отговор - твърдост и решителност при възстановяването на реда", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във