Параграф22 Daily

§22 Новини

Над 13 хиляди служители на МВР ще следят за нормалното протичане на изборите

Над 13 хиляди служители на МВР ще следят за нормалното протичане на изборния ден в 11 844-те избирателни секции в страната. Това заяви по време на брифинг вицепремиерът и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя добави, че всички сигнали за купуване на гласове, които са получени в МВР, се проверяват. Вътрешният министър посочи, че общо 3261 служители от различни структури на МВР са командировани в помощ на областните дирекции за опазване на обществения ред на 24 и 25 октомври. По думите й, от началото на август към МВР се организират и провеждат срещи с представители на водещи електронни медии, неправителствени организации, Софийския университет „Свети Климент Охридски" и съвместно с аналитичната дирекция на МВР се изготвят анализи на практиките за купуване на гласове и се обменя информация за конкретни случаи. Тя уточни, че от 12.00 часа на 15 октомври функционират денонощна открита линия на МВР, телефон, имейл адрес и факс за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес. Бъчварова уточни, че линията ще бъде отворена до приключване на изборите, а информацията, постъпваща в МВР от различни източници, се обработва от информационни групи в главните и областни дирекции на министерството, като цялата информация се обобщава в ситуационния център на министерството. Румяна Бъчварова добави, че поради изключителната ангажираност на служителите е ограничено и прекратено ползването на отпуските, но на всички ще се осигури възможност за гласуване.

Гл. комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция", посочи, че е приключило превозването на всички изборни книжа от съответните печатници до общинските избирателни комисии, като е започнало превозването на всички изборни книжа от ОИК до СИК, а след това навсякъде ще бъде поета охраната от полицейски служители, която ще се осъществява до приключването на изборния процес. Терзийски каза още, че звената "Български документи за самоличност" ще бъдат с работно време утре от 8.00 до 18.00 часа, така че да бъдат обслужвани всички граждани, които по един или друг начин са загубили или унищожили своите лични документи, ще бъдат приемани таксите за издаване на личните документи на място, а издаването на удостоверения за гласуване ще бъде напълно безплатно.

Лъчезар Милушев, директор на Дирекция "Координация и информационно-аналитична дейност" заяви, че общият брой сигнали за изборни нарушения е 679, като 313 от тях са постъпили на тел. 112, а по откритата линия на МВР са 243 сигнала. Той уточни, че сигналите за купуване на гласове са 381 и в министерството са образувани 114 досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес. В сравнение с изборите за кметове на общини и общински съветници през 2011 г., два дни преди самите избори, образуваните досъдебни производства са с 20% повече или 95 сигнала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във