Параграф22 Daily

§22 Новини

Над 5800 престъпления за 4 месеца​ е регистрирало МВР в селата

На територията на селата в България - 4969, МВР е регистрирало 5811 престъпления за периода от ноември 2017 г. до февруари 2018 г. Това каза вътрешният министър Валентин Радев на месечния брифинг на министерството. Най-много са регистрираните престъпления в областите София - 445, Пловдив - 440 и Враца - 434, а най-малко в областите Смолян, Шумен и Видин. Разкрити в софийска област са 116, в пловдивска - 133, а във врачанска - 169.

Във всички областни дирекции на МВР са създадени общо 630 мобилни групи. Те осъществяват посещения и прием на граждани по график, при които събират сигнали за извършени нарушения и престъпления.

Извършени са 1586 посещения, от които 1233 в малки населени места без постоянно полицейско присъствие. Получени са общо 818 сигнала, като от тях 25 процента ( 203 сигнала) са от компетенциите на други институции.

Сигналите за извършени престъпления, от компетентност на МВР, са 261 сигнала. От тези сигнали 218 са за нарушения на Закона за движение по пътищата, а 136 за нарушения на обществения ред. Най-много сигнали при посещения в имало в областите Монтана, Сливен, Пловдив и Добрич, като на територията на Враца не е имало нито един сигнал, което също ще бъде проверено.

На въпрос за изказването днес в парламента на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, че комисията няма право на задържане и в бъдеще може да се помисли дали да не ѝ бъдат разширени правомощията, зам.-вътрешният министър Красимир Ципоев каза, че ако бъдат изложени разумни аргументи за подобна промяна, МВР ще ги подкрепи.

Министър Радев коментира темата за нарязания тютюн и контрабандата на цигари, като каза, че въпросът е говорен с професионалното ръководство на МВР и то ще прецени какви мерки да бъдат взети по съответните дирекции, в чиито райони е този проблем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във