Параграф22 Daily

§22 Новини

Над 600 души са получили безплатен адвокат тази година, рекордьор е затворникът Георги Вълев

614 са исканията за безплатна адвокатска защита от началото на годината във Великотърновска област, които са постъпили и са одобрени от Адвокатската колегия. Малка част от тях са по закона за правната помощ, когато се помага на социално слаби. 413 са исканията по наказателни дела. 134 са молбите за безплатен адвокат по граждански дела. Обикновено правна помощ по граждански дела се допуска при разводи, издръжка, родителски права, установяване или оспорване на произход на родител, делби, казуси по законите за защита от домашно насилие, за задълженията и договорите и за отговорността на държавата и общините за вреди, сочи вестник "Борба".

Под една или друга форма за безплатна адвокатска помощ държавата плаща между 300 и 1000 лв. на адвокат при поемане на дело. Най-скъпа е тарифата по дела за убийства. Заради конституционното право на защита и регламента в ред международни документи, България е въвела механизми, които дават право на всеки да ползва адвокат.

Рекордьор по ползване на безплатна правна помощ в областта е осъденият до живот Георги Вълев. От килията си в Ловешкия затвор в момента той води повече от 5 дела само в търновските съдилища –за нарушени човешки права, за уронено добро име зад решетките, за липса на добри условия в следствен арест и т.н. По всички тях той ползва правото си да подава декларация за бедност поради липса на доходи, като затворен с доживотна присъда без право на замяна за лихварство и поръчителство на две убийства. Декларациите се подават до съответния съд, който прави искане до адвокатската гилдия. Засега няма нито един отказ за служебна защита. Отделни са разходите на държавата за конвоиране на Вълев от затвора до В. Търново с участие на съдебна охрана, жандармерия и полиция.

В момента Вълев и семейството му очакват решението на Апелативния съд във Велико Търново около искането за конфискация от държавата на имоти за 3,6 млн. лв. от комисия „Антикорупция“. Делото бе прекратено с определение на Окръжния съд още от 27 април 2018 г., но скандалната новина стана публично известна на 21 юни, когато трябваше да тръгне обявеният в „Държавен вестник” процес. Окръжните магистрати отказаха на КОНПИ да отнемат в полза на държавата имущество, придобито от престъпна дейност, защото искането имало 7-годишна давност, а трябвало да не надминава 10 месеца.

Най-любопитното и неизвестното досега в тази битка е фактът, че Вълев и семейството му са искали да се платят разноски за адвокат от комисия „Антикорупция“. При обжалването на иска било представено пълномощно на адвокат, но без сума. Окръжният съд е отказал да постанови плащане на разноски, защото му било известно служебно, че Вълев води други дела, по които е представил искания с декларации за имотно и семейно положение за освобождаване от съдебни такси и разноски, защото е затворник. Как тогава въобще е било депозирано искане за плащане на адвокатски хонорар? Освен това още през 2016 г. съдът вдигна запори и възбрани върху 13 имота и дружествени дялове на Вълеви и така исковете на държавата бяха редуцирани от 10 млн. лв. на 3,6 млн. лв.

Ако съдебната власт в България окончателно пожали Георги Вълев и не допусне конфискация на престъпното му имане, той вероятно пак ще има право на безплатен адвокат, защото е затворник. Тогава обаче реално ще бъде затворник милионер без право на помилване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във