Параграф22 Daily

§22 Новини

Над десет милиона лева са санкциите и сумите за възстановяване, които трябва да платят болниците

За изминалото деветмесечие на тази година санкциите и сумите за възстановяване от болниците са 10 068 хил. лв., при 7964 хил. лв. за същия период на 2017 г. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос за контролната дейност на Националната здравноосигурителна каса.

В периода са били извършени 5101 проверки на болници, като процентът на проверките, завършили с установени нарушения е 24.3 на сто от общо извършените проверки. Проверките с установени нарушения през 2018 г. са с близо 5 на сто по-малко в сравнение с 2017 г. Най-често констатираните нарушения в болниците са неизпълнение на диагностични или терапевтични процедури, непроследени показатели с патологични отклонения, нелекуване на придружаващи заболявания, неспазени критерии за дехоспитализация и некоректно попълване на медицинска документация.

От януари до септември тази година са били извършени и 9973 проверки в извънболничната медицинска и дентална помощ, като в 888 от тях са били открити нарушения. Прекратени са 20 договора с изпълнители на медицинска и дентална помощ поради влязла в сила санкция за прекратяване.

За контролната дейност по предписване и отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение министър Ананиев посочи, че са били извършени 1266 проверки, като при голяма част от тях са били констатирани нарушения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във