Параграф22 Daily

§22 Новини

Надомната работа у нас продължава да е в сивия сектор

Близо десет хиляди души в Шуменско се занимават с надомна работа. Основно те са шивачки и производители на плодове и зеленчуци, но не са регистрирани като земеделски производители. „Няма държавна политика в сферата на надомната работа. Борихме се нещо да се случи - уви не става. Опитваме се ние да намерим работодатели на нашите членове. Няма как една неправителствена организация да направи това за всички надомни работници. В България те са около 400 000", каза за Радио Шумен  Виолета Златева, председател на Сдружението на надомните работници в България.

Въпреки че през 2010 година беше подписано Национално споразумение за регулиране на надомния труд у нас, ратифицирана бе и Конфенцията на Международната организация на труда и надомната работа беше регламентирана в Кодекса на труда, тези хора продължават да работят без трудови договори и без осигуровки.

От Сдружението на надомните работници многократно са правили опити да постигнат единомислие с различните правителства, но без успех. Доходът, който се изкарва от надомна работа, е не повече от една минимална работна заплата, ако цялото семейство се включи, сумата може да достигне до 600-700 лева, но това е възможно единствено при шиенето на дрехи.

Виолета Златева призова да не се вярва на обявите в интернет, които обещават заплащане от по 900 и повече лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във