Параграф22 Daily

§22 Новини

Най-големият позор за Община Бургас - разграбването на 140 дка от общинския стадион "Черноморец"

ПСФК „Черноморец Бургас” всеки момент може да бъде обявен в несъстоятелност и да започне разпродажбата на активите му, а в случая единственият негов актив  е стадионът в квартал „Акациите”. Инспекцията по труда е внесла иск в Бургаския окръжен съд (БОС) за фалит на смесеното дружество с Общината заради сериозни задължения към бивши служители, най-вече футболисти, които надхвърлят 1 млн.лева.

Съдия Радостина Калиманова от БОС трябва да вземе решение и ако одобри искането, на практика Бургас ще се сбогува със стадиона, който ще премине в ръцете на кредиторите. Основните кредитори са офшорната фирма „Спортс пропърти мениджмънт”, свързана с бизнесмена Митко Събев, както и „Фиона комерс”АД,също свързана със Събев. Двете компании  твърдят, че имат да получават 12 млн.лева от ПСФК „Черноморец Бургас”.

Трябва ли да се уважава иска по процедурата за несъстоятелност обаче? Това ще питат на идната сесия общински съветници от Бургас. За да се премине към разпродажба на активите, акционерът „Петрол холдинг”, както и свързаните с него кредитори, посочени по-горе,  трябва докажат, че са внесли капитал в ПСФК „Черноморец Бургас”, а не само са отпускали кредити. Това било достатъчен мотив учредителният договор за създаването на ПСФК-то да се анулира.

Припомняме, че смесеното дружество, в което Община Бургас и „Петрол холдинг” имат по 50 %, бе създадено през 2007 година. Общината апортира спортния комплекс в кв.”Акациите”, за да се изгради нов и модерен стадион. Планираната инвестиция с гръмки наименования, за над  500 млн.евро обаче така и не се реализира, а ПСФК „Черноморец Бургас” натрупа дългове. Процес, който бе прогозиран от скептиците, които виждаха схема за източването на общинския ресурс още от самото зараждане на идеята за смесеното дружество в този му вид.

Необходимо е сега да се поиска и ревизия от Държавния финансов контрол, за да се установи дали умишлено не са нанесени щети на дружеството именно с цел източването му, категорични са юристите, ангажирани с казуса.

Факт е, че в периода 2007-2010 година бюджетът на ПСФК „Черноморец Бургас” бе прекомерно раздут и това се виждаше от всеки непредубеден гражданин на община Бургас. По информация на Флагман.бг. всички суми, отпуснати от „Петрол холдинг” са оформяни като дългове, което не е било коректно спрямо Общината в качеството й на равностоен партньор. Ако искът за несъстоятелност бъде уважен, в дружеството ще влезе синдик, който ще обяви за продан стадиона, за да удовлетвори искането на кредиторите, които най-вероятно ще участват в търга, за да придобият дълг срещу собственост.

По този начин Бургас окончателно ще се сбогува с базата, която преди месец бе частично реновирана от ФК „Черноморец 1919”, управляван от ексдепутата Костадин Марков. Футболният клуб има тригодишен договор за наем на съоръжението, сумите са предплатени авансово, а освен това в ремонта бяха налети над 100 хил.лева, които ще изтекат в канала, защото новият формален собственик едва ли ще има интерес да развива футбол. По-вероятно е веднага  да парцелира и разпродаде имота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във