Параграф22 Daily

§22 Новини

Наказание за незаконно държане на множество археологически обекти в гр. Враца

По споразумение, сключено между Окръжна прокуратура – Враца и защитата на подсъдимия Д.П., му е наложено наказание от една година „лишаване от свобода“ с четиригодишен изпитателен срок за извършено от него престъпление по чл. 278, ал. 6, пр. 2, алт. 2, вр. ал. 1 от НК.

На 24.01.2017 г., в района на автогара в гр. Враца, както и в ползвания от него апартамент на ул. „Никола Войводов“, подсъдимият държал петдесет и шест археологически обекта. Сред тях имало монети – сребърни, бронзови, медни, лъжичка, гривна, връх на стрела и други находки, със следи от различни минали епохи. Всички те не били идентифицирани и регистрирани по съответния ред, съгласно Закона за културното наследство. Общата им стойност възлиза на 18 434 лева.

Подсъдимият П. се е признал за виновен за извършеното от него престъпно деяние и се е съгласил да му бъде наложено наказание „лишаване от свобода“ и глоба в размер на 3 000 лева. Инкриминираните вещи, намиращи се на съхранение в Регионален исторически музей - Враца, са отнети в полза на държавата.

Одобреното от съда споразумение има последици на влязла в сила присъда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във