Параграф22 Daily

§22 Новини

Намаляват трудовите злополуки в строителството

По-малко трудови злополуки на работното място в сектор „Строителство“ при ръст на строителните обеми са регистрирани през първото полугодие на годината. От Главната инспекция по труда отчитат засилен контрол, благодарение на който намаляват и случаите на работа без трудов договор в сектора, сочи БНР.

20 процента повече проверки са направили инспекторите на строителните площадки за полугодието. Общо са регистрирани 63 злополуки, три от тях смъртни. При 76, от които 6 с летален изход година по рано. Полагането на труд без договор е установено в 323 случая при 381 за същия период на 2017.

В строителството са и почти половината спрени обекти, работни места, работно оборудване, които пряко са застрашавали живота и здравето на работниците.

Инспекцията отчита увеличен брой нарушения при безопасността, най-често при обезопасяването при работа на височина, необезопасени отвори на асансьорни площадки, стълбища, тераси, прозорци. Както и необезопасени скелета, най-вече при санирането на сгради.

Падането от височина и удар от електрически ток са най-честите причини за трудови злополуки, довели до смърт на пострадалите работници.

От инспекцията отчитат, че за полугодието са установени 15 милиона неизплатени възнаграждения, което е с 3 милиона по-малко, спрямо година назад. След намесата на инспекторите на работниците са издължени общо 12,4 милиона лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във