Параграф22 Daily

§22 Новини

НАП поиска данни за ”Панама пейпърс”

НАП официално поиска от международния Консорциум на разследващите журналисти информация за фирми, укриващи данъци в офшорни компании. Писмото на изпълнителния директор на НАП Бойко Атанасов е изпратено до Международния консорциум на разследващите журналисти.

В неделя консорциумът, базиран във Вашингтон, публикува изтекла информация на панамската компания „Мосак Фонсека”, която осигурява правна помощ при регистрацията на фирми в офшорни зони.

Изтичане на 11,5 милиона документа от адвокатска фирма в Панама разкрива как могъщите хора, укриват парите си, съобщи ДПА, като цитира в. "Зюддойче цайтунг". Документите свързват най-малко 72 сегашни и бивши държавни глави и 140 други политици и известни личности с незаконни финансови транзакции.

Според данните най-малко 150 български физически и юридически лица са били клиенти на панамската компания. Нито едно име на фирма или акционер обаче не беше разкрито. "Общественият интерес изисква внимателно да се анализират, проучат и ако има отклонения от нормативните изисквания, да се разследват всички данни за потенциално отклонение от облагане на български физически или юридически лица.

Във връзка с изложеното се обръщам с искане да предоставите на НАП наличната у екипа Ви информация за български лица, за които има информация за офшорни сметки или операции, когато това е възможно. Данните ще бъдат използвани единствено за упражняване на законоустановените правомощия на приходната администрация", пише в писмото на НАП.

От приходната агенция съобщават, че са на разположение за провеждане на допълнителни срещи и "помощ при обработката и анализирането на големи обеми информация".

 "Бих искал да отбележа в заключение, че наличието на банкови сметки или операции в офшорни юрисдикции не означава задължително извършването на данъчни нарушения и престъпления, но независимо от това косвените доказателства за подобна активност би следвало да бъдат внимателно проучени", се казва още в писмото, подписано от Атанасов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във