Параграф22 Daily

§22 Новини

Наркодилър от Добрич и мъж, разследван за умишлен палеж в Силистра остават в ареста

Варненският апелативен съд днес определи като неоснователна жалбата на Ивелин Костадинов срещу първоначалния арест, наложен от Окръжен съд Добрич на 23 октомври тази година. Първата съдебна инстанция е определила най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо 23 годишния добричлия, привлечен като обвиняем затова, че разпространявал наркотични вещества пред Хуманитарната гимназия в Добрич. Костадинов е задържан в хода на наркосделката, в момента, когато е подавал пакетчето с дрога на купувача. При последвалите процесуално следствени действия в дома му открили електронна везна.

И втората съдебна инстанция намери днес, че събраните в хода на разследването доказателства и материали обосновават предположението, че Ивелин е съпричастен към престъплението, за което се разследва. Апелативният съд споделя и извода на съда в Добрич, че има реална опасност ако е с по-лека мярка за неотклонение Костадинов да извърши друго престъпление. Основания за това съдът намира в двете предходни осъждания на младия мъж, който през 2014 година се е изправял два пъти пред съда. Втората му присъда – 9 месеца „лишаване от свобода”, влязла в сила след подписано споразумение през декември мин. година е отново за притежание на марихуана, предназначена на наркопазара. Тя е изтърпяна ефективно. Ивелин е излязъл от затвора през април тази година и е възстановил престъпните си навици.

Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди първоначалния арест на Ивелин Костадинов, разследван затова, че разпространява наркотични вещества на публично място не подлежи на обжалване. В друго съдебно заседание състав на Апелативен съд Варна потвърди определение на Окръжен съд Силистра от миналата седмица, с което е било отказано изменението на мярката за неотклонение на Севдалин Енчев, разследван за умишлен палеж на лек автомобил.

Пресслужбата на съда припомня, че 29 годишния мъж е в ареста от 12 август тази година, след като беше привлечен като обвиняем за умишления палеж на л.а. „Ауди” извършен два дни по-рано на паркинг на ул. „Баба Тонка” в Силистра. Бързите процесуално следствени действия довели да разкриването на лицата, съпричастни към палежа. Сред тях е и Севдалин. Днес втората съдебна инстанция сподели основанията за законността на ареста на Енчев, които изцяло са направени на базата на събраните доказателства – гласни, писмени, други материали и експертизи. Те обосновават предположението, че обвиняемият е съпричастен към палежа. Варненският апелативен съд споделя и доводите на съда в Силистра относно реалната опасност Севдалин да извърши друго престъпление.

През последните 11 години Енчев е осъждан 19 пъти за различни престъпления от общ характер, в това число и за умишлен палеж. Апелативният съд във Варна намира, че единствената законосъобразна и адекватна на обществената опасност на престъплението мярка за процесуална принуда спрямо Севдалин Енчев, разследван за умишлен палеж на лек автомобил е „задържане под стража”. Това определение е окончателно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във