Параграф22 Weekly

§22 Новини

Народът иска войска да го пази, а не полиция

Високият дял на масова подкрепа на идеята за връщането на задължителната военна служба е интересен, въпреки че според стереотипите, военната служба е ограничителна и задължаваща мярка, заяви в радиоефир социологът Елена Дариева като коментира факта, че 59% от българите са за връщането на задължителната военна служба.


Според социолога този резултат вероятно е породен от искането за по-здрав обществен ред и по-високо ниво на социална ангажираност и отношение към процесите в страната. "Всякакви мерки, които водят до стабилизиране и нормализиране на обществените отношения, се приемат радушно от българските граждани. Това е стремеж към въвеждането на ред и предвидимост в обществено-политическия живот", каза Елена Дариева.


Тя коментира, че различието в позициите за връщането на задължителната военна служба на левите и десните избиратели не е изненадващо, защото от съдържателна гледна точка става въпрос за ценностни различия и за различно възприятие към случващото се в обществото изобщо.


Не е изненадващ фактът, че представителите на националистическите формации по-често искат възстановяване на военната служба, отколкото десните избиратели, които са по-свободомислещи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във