Параграф22 Weekly

§22 Новини

Нашата полиция ни пази с "Тейзър"

Една обществена поръчка, обявена през март тази година от МВР, директно ни препраща към песенното творчество на Веско Маринов, любимеца на бившия вътрешен министър и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. По време на първото управление на ГЕРБ Маринов запя "Нашата полиция", с която се обясни в любов към ръководеното от Цветанов МВР. Шест години по-късно се оказва, че нашата полиция ще ни пази заплашително добре, ако съдим по обявената поръчка за доставка на аксесоари за т.нар. електропреносен прибор "Тейзър, мод. X26 и мод. X2".

Ако почитателите на Маринов си мислят, че става дума за кремове за електромасажен уред, жестоко се лъжат. Под наименованието се крие електрошоков прибор от ново поколение, приет на въоръжение в МВР. А под аксесоари се имат предвид четири вида бойни глави за прибора.

Както сочат рекламните анонси за "Тейзър", това е най-ефикасното до момента изобретение за обезвреждане на противник, без да се използва смъртоносна сила. Това оръжие използва електрическа енергия, за да се въздейства върху сигналните механизми за комуникация в човешкото тяло. Електрическият заряд направо "заглушава" комуникационната система на тялото, като "Тейзър"-ът изпраща серия от енергийни импулси в него. Това са т. нар. тейзър вълни, твърде подобни на онези, използвани от мозъка за комуникация с тялото. Те надвиват нормалните електрически сигнали в нервните влакна в тялото, в резултат на което този срещу когото е употребен  "Тейзър" моментално губи мускулния контрол на тялото, не може да извършва координирани действия и обикновено пада на земята.

Първото поколение "Тейзър"-оръжия са въведени на пазара през 1974 година. Практиката показва, че тези електрошокови оръжия дават желания резултат в 86% от случаите. През 1999 г. американската компания Taser international Ltd. създава нова технология, която внедрява в трето поколение електропреносни оръжия, получили търговската марка ADVANCED TASER. Технологията е известна под името мускулно-пробивна. За разлика от електрошоковия принцип на действие, мускулно-пробивната технология е с по-голяма мощност - над 14 вата, и подава Т-вълни, въздействащи както на сетивната, така и на двигателната нервна система на човека.

Новите модели на "Тейзър" М26, Х26 и Х26С (за използване от граждани) имат форма на пистолет. При последната разработка боеприпаси параметърът на въздействие е увеличен до 11 м, като високоволтовото напрежение (50 000 V) достига нападателя чрез две сонди (бойни глави). Т-вълните се предават в тялото през сондите. Натискането на спусъка води до едновременното изстрелване на двете сонди и 5-секундно подаване на електричество, което стига до целевия обект по проводниците и електрическите Т-вълни навлизат в тялото през сондите. Въздушният патрон, който се поставя в предната част на "цевта", съдържа двете сонди, проводниците и сгъстен азот. Азотът всъщност е движещата сила на сондите. Тяхната скорост на достигане до целта е 45 м/секунда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във