Параграф22 Daily

§22 Новини

Назначиха финансова проверка в ТУ-Варна

В Техническия университет във Варна от около 1 месец тече одитна проверка. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев. По информация на NOVA една част от проверката е започнала по сигнал на недоволни служители на университета, а другата – след разследването, което ви показахме в „Темата на NOVA".

Първоначалните данни от проверката показвали, че има „висока концентрация на нарушения”, заяви още министър Вълчев в ефира на „Здравей, България". „Всички тези констатации ще бъдат пратени на агенцията за Държавна финансова инспекция, вероятно и на прокуратурата, тъй като има индикатори за измама”, заяви Вълчев. По думите му самият той като министър няма големи права по отношение на финансовото управление на висшите училища. „Има една санкция – отнемане на кредитацията. Но това е крайна мярка, прекомерна, защото означава затваряне на висшето училище”, обясни Вълчев.

Той обясни, че са необходими законови промени. „Стартирали сме този политически разговор”, заяви министърът.

По другия скандал от миналата седмица, при който се оказа, че благоевградско училище отказва да приема ученици от ромски произход, Красимир Вълчев заяви, че това е недопустимо и дискриминационно. „Нямат право да отказват приемане, на което и да е дете”, заяви Вълчев.

Според него проблемът освен в училищата е и в родителите, които не искат да записват децата си в училище с роми. „Проблемът е със сегрегацията – първичната и вторичната. Първичната е в ромските квартали, където училищата са ромски. Там държавата трябва да вложи всичките си ресурси, за да включи ефективно тези деца. Има проблем и с вторичната. Тя е когато в едно училище децата станат повече от 15-20%. Родителите започват да изтеглят децата от български произход”, обясни Вълчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във