Параграф22 Daily

§22 Новини

Не се изключва версията пожарът в бившите „Царски конюшни“ да е умишлен

Пожарникари остават на дежурство до бившите  „Царски конюшни“ в центъра на София, където огън унищожи 2 000 квадратни метра площ. Версията за умишлен палеж не е изключена от разследващите. Те  правят огледи на  имота, за който от години се водят спорове, сочи БНР.

Сигналът за инцидента е подаден минути след 03.00 часа. На мястото са били изпратени екипи от 30 пожарникари, които са успели почти да потушат огъня. Остават обаче едно-две огнища, които все още тлеят и заради това в района все още има екипи на „Пожарна безопасност защита и безопасност на населението“, които работят.

„В 03.30 часа се запалило част от карето, заключен между бул. „В. Левски“ и „Ал. Дондуков“, „Панайот Волов“ и ул. „Врабча“ – т.нар. „Царски конюшни“. Запалили са се покривите на сградата, която е с лице към ул. „Дунав“ и прилежащата към нея сграда, продължаваща към вътрешния двор. Нямам представа как са се запалили. Колегите от пожарната са били веднага тук, започнали са гасенето, което продължава и в момента. Пожарът е почти овладян, има тук-таме тлеещи места. В това каре е спряна водата и токът. Няма пострадали хора, няма пострадало сериозно и допълнително имущество, освен покривите“, каза Васил Цолов, който е кмет на район „Оборище“.

„Кой и как се е случило предстои да установят разследващите органи“, каза Цолов и обясни, че Столична община ще обезопаси сградата, тъй като е в непосредствена близост до Английската гимназия, а предстои започването на новата учебна година.

Сградата „Царските конюшни“ се намира на ъгъла на булевардите „Александър Дондуков“ и „Васил Левски“. Преди няколко години тя беше продадена от бившия областен управител Веселин Пенев за близо 700 хиляди лева, което беше счетено за ощетяващо държавата решение. По случая се води съдебно дело, по което подсъдими са Веселин Пенев и Юлия Димитрова – Цекова, лицензиран оценител. Едното обвинение е за сключена неизгодна сделка, като щетата е над 10 милиона лева и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота. Другото обвинение е за умишлена безстопанственост.

Въпреки, че няма статут на паметник на културата, съгласно приетият през 2015 година ПУП на Столична община е установено, че сградите на "Царските конюшни" притежават високи исторически качества и е предвидено запазването им. В тази зона не се допуска пристрояване, застрояване и ново строителство, единствено допустимите са дейностите по консервация и реставрация на сградите в комплекса, уточняват от общината. Това е и причината миналата година главният архитект на София да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика. В началото на тази година пък кметът на София поиска от Министерството на културата, сградите на „Царските конюшни“ да бъдат обявени за паметник на културата с най-висока степен на защита от национално значение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във