Параграф22 Daily

§22 Новини

Некоректни руски "шегички": Вован и Лексус провели три разговора със Заев, представяйки се за Столтенберг и Порошенко

Руските комици Владимир Кузнецов и Алексей Столаров, известни като Вован и Лексус, са провели три разговора с обща дължина от 54 минути със Зоран Заев в периода, в който той заемаше премиерския пост в югозападната ни съседка. Единият от тях се е представил за тогавашния президент на Украйна Петър Порошенко. Интересно е, че третият разговор се провежда в момент, в който Порошенко е извън Украйна, но Заев смята, че говори точно с първия човек в страната, отбелязва електронното издание на скопския вестник "Денешен".

По време на разговора, представящият се за Порошенко казва на Заев, че Йенс Столтенберг е на линия и го пита дали иска да говори с него и Заев се съгласява да говори с човек, когото смята за генералния секретар на НАТО. Преговорите се провеждат, според Кузнецов и Столаров, в края на август 2918 г., през януари 2019-а и на 20 април 2019 г.

В един момент "Порошенко" казва (преди референдума за името в Македония), че не е важно кой гласува, а кой брои бюлетините, на което Заев се разсмива. Освен това Украйна имала историческа връзка с Александър Велики, така че Заев би могъл да се обръща към Порошенко с Петър Македонски, на което събеседникът отсреща отново се смее и казва: "Много добре, много добре! Ок, Петър Македонски".

По време на разговора Заев цитира Уес Мичъл, Столтенберг и Ангела Меркел. Той обсъжда и осъжда идеята за размяна на територии между Сърбия и Косово и смята, че Русия се намесва и иска да дестабилизира региона. Въпреки това Заев не смята, че трябва да подава оставка. Готов е да понесе отговорност, ако се докаже, че издал държавна тайна, но след като е преслушал разговорите, смята, че няма за какво да бъде подведен под отговорност.

Заев е говорил и за план за бъдещето на Косово, за преговори за размяна на територии, а също е споделил подробности за политиката на ЕС и НАТО спрямо Русия. В разговорите той изразява своето мнение за държавните глави на други държави и някои от тях не са особено ласкави като това за сръбския президент Вучич.

„Станах жертва на измама на добре организирана структура, която иска да извлече полза от злепоставянето на нашите евроатлантически стремежи. Става дума за добре организирана структура, която работи в интерес на трета страни“, обясни в крайна сметка Зоран Заев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във