Параграф22 Daily

§22 Новини

Неолиберализмът залязва, алтернативите му налагат нов антисистемен модел

п  Неолиберализмът в Европа залязва, алтернативата му налага нов подход чрез антисистемната политика и партии. "Алтернатива за Германия" се движи към позицията на втора политическа сила. Това каза доц. Георги Чанков, преподавател „Международни отношения“ в УНСС в предаването „В развитие“.

""Алтернатива за Германия" стана втората политическа сила в страната. Това е алтернатива на досегашния неолиберален модел на обществено развитие, който спокойно можем да кажем, че се е изчерпал, което не значи, че е готов утре да сдаде властови позиции. Става въпрос за противопоставяне в глобален мащаб или поне в границите на това, което разбираме под Запад, към който и България принадлежи".

Неолибералният модел в икономиката, културата и политиката от 2008 година претърпя серия поражения, каза още Чанков, на дневен ред е смяна на модела. "За някои това е катастрофа, материално неудобство, най-вече душевен дискомфорт, но това са неизбежни процеси, към които е добре да се приспособим навреме. Тенденцията, която описва политическото развитие на "Алтернатива за Германия" не е от вчера. Наблюдава се плавно и логично развитие, тя е твърдо антисистемна сила. В Германия партията се придвижва към втора политическа сила, тя е на едната страна на барикадата в едно екзистенциално противоречие, което ще промени Германия, ЕС и до голяма степен целия Запад".

Личността на Виктор Орбан е предвестникът на тези промени, посочи още гостът. Унгария стана изразител на съпротивата на някои европейски страни срещу доминацията на френско-германския съюз. Българският политически връх не взе отношение, той има както обикновено намерение да се скрие под масата, което вече е невъзможно, коментира гостът.

"Той се превърна в знаме на тази промяна и е вече фактор, с който не можем да не се съобразяваме.  "Алтернатива за Германия" подчертава бавния залез на Ангела Меркел като символ на неолибералния модел.  До момента Меркел управлява добре залеза си"

Facebook logo
Бъдете с нас и във