Параграф22 Weekly

§22 Новини

Някъде в Китай се губят 500 тона злато

Цената на златото удари тримесечен връх вчера, разминавайки се с очакванията за още по-голямо поевтиняване на благородния метал още в началото на 2014 г. Доклад на Китайската златна асоциация показа, че някъде в Китай се губят 500 тона злато, съобщиха пък световните медии. От около 1 180 долара в началото на годината, вчера златото се търгуваше за 1 290 долара за тройунция.


Според анализатори от Commerzbank фундаментално ситуацията със златото се подобрява, технически също, което вероятно ще доведе до засилване на спекулативното търсене на метала и в краткосрочен план вероятно ще тласне цената му нагоре.


В същото време доклад на Китайската златна асоциация отчете, че търсенето в Китай се стабилизира. През миналата година на китайския пазар са били купени 1 176 тона злато или с 41% повече, отколкото през 2012 г. В това количество влизат 717 тона на бижута, 376 тона кюлчета, 49 тона за промишлена употреба и 35 тона монети.


Данните обаче се разминават с тези за вноса на метала в Китай от Хонконг, като според анализатори някъде се губят около 500 тона злато.

Facebook logo
Бъдете с нас и във