Параграф22 Daily

§22 Новини

Няма да пуснат предсрочно от затвора мъжа, осъден за смъртта на малкия Паоло

Пловдивският апелативен съд отмени условното предсрочно освобождаване на Георги Сапунджиев, постановено от Окръжния съд в Стара Загора. Така осъденият ще трябва да изтърпи остатъка от наложеното му наказание, сочи Дарик.

Сапунджиев е осъден на шест години лишаване от свобода за това, че на 2 юни 2014 г. по непредпазливост причини смъртта на 4-годишния Паоло, като го блъсна с автомобила си в пешеходната зона на Стара Загора. Досега той е изтърпял малко повече от 4 години от присъдата си. На 28 юни Окръжният съд в Стара Загора постанови, че Сапунджиев може да бъде пуснат предсрочно от затвора заради доброто му поведение, интереса му към религията и блестящите резултати на курса за отговорно шофиране. В края на юни съдът замени оставащото му наказание с година и десет месеца пробация с изпитателен срок.

Днес въззивният съдебен състав е отменил предсрочното освобождаване, като е приел, че спазването на установения в затвора ред и трудовата ангажираност на осъдения по време на изтърпяване на наложеното му наказание не са достатъчни доказателства за неговото поправяне. За добро поведение на Сапунджиев е бил променен режима на изтърпяване на наказанието от "общ" на "лек".

Отделно от това за положителните му прояви осъденият постоянно е бил поощряван с домашен отпуск до две денонощия, от пет денонощия и годишна почивка извън затворническото общежитие от открит тип. В тази връзка апелативните съдии са отбелязали рядко срещаната от затворническата администрация активност - за престоя на Сапунджиев до момента са издадени 29 заповеди за награждаване с домашен отпуск, който в рамките на по-малко от три години е в общ размер от 102 дни.

В същото време, в материалите към затворническото му досие съществуват данни, че осъденият продължава да не приема в пълна степен вредите, които е причинил с деянието си и размера на наложеното му наказание. По тази причина е прието, че с поведението си той не е дал предвидените в закона доказателства за своето поправяне, за да ползва привилегията на условното предсрочно освобождаване.

Определението на Апелативния съд в Пловдив е окончателно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във