Параграф22 Daily

§22 Новини

Няма да закриват Центъра за наркомании

Националният център по наркомании в столицата няма да бъде закрит, а ще стане част от по-голяма структура, която се занимава с проблемите на общественото здраве, съобщи bTV. Taка от здравното министерство обясняват проекта за правителствено постановление, които предизвика много реакции.

В социалните мрежи се появиха твърдения, че държавата обръща гръб на зависимите заради материален интерес към парцела, където се помещава центъра или даже че случващото се е вендета срещу успешната метадонова програма. Директорът на центъра д-р Пламен Попов заяви пред bTV, че "прозира личностен, а не професионален подход" по отношение на съдбата на центъра. Той е на мнение, че опитът да се закрие центъра е довело до напускането на много специалисти, а привличането на по-млади кадри е затруднено от ниското ниво на заплащане.

Зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова смята пък, че  злоупотребява с болна за обществото тема. Тя е категорична, че метадоновата програма няма да бъде засегната, а също така и няма да бъде закрита единствената у нас лаборатория, която следи динамиката на заразяване с ХИВ и хепатит сред зависимите.

Всички специални звена ще минат към Националния център за обществено здраве и анализи. Йорданова подчерта, че за първи път проблемите с наркозависимите са изведени като един от водещите проблеми на управлението. Желяз Турлаков от Терапевтична общност "Ново начало" коментира, че ако наистина се говори за преструктуриране на центъра, а не за закриване, това може да бъде и добър вариант. "Крайно време е този проблем да бъде разглеждан с останалите проблеми на общественото здраве".

Преди два дни излезе поставновление на Министерски съвет, където се съобщава, че се предвижда закриване на Националния център по наркомании.

Facebook logo
Бъдете с нас и във