Параграф22 Daily

§22 Новини

Няма преки заплахи за целостта на страната ни

Няма преки заплахи за целостта на страната. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти в отговор на въпрос дали има преки заплахи за целостта на нашата страна предвид последните изявления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. „Ние сме всъщност на първата линия между ЕС и Турция, която е на границата с война, в която има неимоверно големи бежански маси, има вътрешни собствени политически проблеми и ние сме изложени на прекия риск от това отношенията там да се отразят на ситуацията в нашата страна“, заяви Бъчварова и обясни, че съществува риск и той се оценява. „Ние трябва да сме абсолютно безотговорни да кажем, че няма такъв риск. Затова следим информацията непрекъснато“, посочи вътрешният министър.

Тя подчерта, че се полагат политически усилия и се настоява споразумението между ЕС и Турция да продължи да действа. „Бежанският натиск към България в момента не е повишен в сравнение с предишни месеци и същия период на миналата година", обясни тя. „Политиката по отношение на хората с бежански статут и на поискалите такъв има една собствена логистика и нормативна база. Политиката и действията по отношения на незаконно влезлите граждани или неоснователно искащите бежански статут е друга“, посочи министърът на вътрешните работи и допълни, че там се прилагат административни мерки, които са насочени към защитата на сигурността на една държава. „Това са международни правни актове, които ние спазваме. Няма никаква спекулация с Турция, няма никаква услуга с Турция. Това е мярка и действия, които ние правим само в интерес на българските граждани“, посочи министър Бъчварова.

Във връзка с твърдение на лице, което се представя за син на един от 7-те задържани на ГКПП "Дунав мост" турски граждани, върнати на Турция, в които то обяснява, че тези граждани са поискали закрила от страната ни, министър Бъчварова посочи, че няма такива доказателства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във