Параграф22 Daily

§22 Новини

Николай и Евгения Баневи остават за постоянно в ареста

Апелативният спецсъд отхвърли жалбата на Николай и Евгения Баневи и ги остави за постоянно в ареста. Решението на съда е окончателно.

Баневи са обвинени за пране на пари в размер над 1 млрд. лв. Както и още няколко престъпления, сред които организирана престъпна група, длъжностно присвояване и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Бизнесменът определи разследването срещу него, съпругата му Евгения и майка му като селска вечеринка. И отрече възможността в международна банка, която е на борсата в Лондон, да може някой да вкара 600 милиона евро - изпрани пари. Всичко това Банев определи като пълен смях.

И на втора инстанция гледането на мярката за неотклонение на Евгения и Николай Баневи се превърна в медийно събитие. След като по-рано днес камерите бяха бързо изгонени от залата на апелативния спецсъд, бизнесменът и съпругата му получиха възможност за 14-минутно обръщение към обществеността след края на заседанието, в което бяха оставени в ареста, сочи bTv.

„Решенията са предварително написани, бяхме наясно, че тази мярка няма да бъде отменена. Всички сме наясно какво е времето – времето е предизборно, има нужда от отклоняване на общественото мнение, има нужда да се покаже, че новият орган – Специализираният наказателен съд, нещо върши. Аз в никакъв случай не съм изненадана, че ние сме жертвите на Специализирания наказателен съд”, подчерта Банева.

Съпругът й беше категоричен: „Това е една бутафорна прокуратура, един бутафорен съд”. По думите му сега се използва прекратено разследване срещу тях от 2011 г., което е било държано „на трупчета”, а освен това жена му е обвинена за разпореждане с парични суми в дружества, където не е имала ръководна роля.„Огромна част от свидетелите са хора, работили в системата на „АКБ Форес” – тези хора по тяхно желание са подписвали трудови договори, подписвали са документи, сега са пресирани от прокуратурата и следствието да дават показания”, подчерта бизнесменът.

Двамата отново разказаха своята версия за краха на „Полимери”, който сега ги превърна в обвиняеми. Банев посочи, че на два пъти е настоявал пред премиера Бойко Борисов (в първия и втория му кабинет) за финансиране от ББР за завода, но вместо това срещу предприятието се е водела „война”.

"Отлично знаете, че когато дойдоха ГЕРБ на власт, казах че на власт идват една шайка разбойници, нищо от това, което стана, не ме опроверга", подчерта Банев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във