Параграф22 Daily

§22 Новини

Нинова обвини ГЕРБ, че със закони въвеждат диктатура

"Живеем в авторитарна власт и вървим ускорено към диктатура, съдейки по това, че решенията се взимат еднолично". Така лидерът на социалистите Корнелия Нинова разкритикува готвените промени в Изборния кодекс. По думите ѝ корупцията вече е заложена в законите от ГЕРБ, сочи news.bg.

Според Корнелия Нинова с този закон ще бъде узаконена диктатурата в страната. Промените са внесени от депутата от ГЕРБ Ана Александрова и в момента се гласуват на второ четене в комисия. Нинова тълкува промените като притеснения от страна на ГЕРБ от евентуална загуба на изборите. Затова и герберите узаконявали фалшификацията в Изборния кодекс.

ГЕРБ въвеждат падащия кворум с обикновено мнозинство, а не с две трети, както беше досега. По този начин елиминират другите партии при вземане на решения в комисиите, предупреди Нинова. Ако съдът на първа инстанция отмени такова решение, се провеждат нови избори на нова дата. ГЕРБ предлагат това да отпадне, тоест, вместо да има нови избори, същата комисия ще вземе ново решение на база фалшиви протоколи.  Отменя и се правото на обжалване пред Върховен административен съд.

Никой не бива да подменя свободната воля на гражданите, настоя Нинова. От БСП няма да се задоволят само с призива за защита на основните човешки права, каквото е правото на глас, но и настояват за машинно гласуване. Това било срам за съвременна и модерна България. Утре ще бъде внесен проект за избор на нова Централна избирателна комисия. На 20 февруари мандатът на действащата комисия изтича.

Разминаване в избирателните списъци и втори оригинал на протокол са основните проблеми в изборната система, по които БСП има предложения. БСП споделя и позицията на президента Румен Радев за ненамеса във вътрешните работи на трета държава. Припомняме, държавният глава призова вчера държавата да не взима страна в конфликта и да заеме неутрална позиция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във