Параграф22 Daily

§22 Новини

„Нордея“ заемала пари на олигарх, който е използвал офшорни фирми за укриване на данъци

Шведската банка „Нордея“, която бе свързана със скорошния скандал за укриване на данъци „Панамски документи“, е обвинена, че е помагала за това на казахстански олигарх, пише The Local. Една от най-големите банки на Скандинавския полуостров е работила с „Мосак Фонсека“, панамската компания, свързана с международния скандал за укриване на данъци. „Нордея“ е заемала пари за строителен проект в Москва, който е свързан с офшорната сметка на олигарха Серзян Зюмасьов, близък приятел на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев.

От „Нордея“ съобщиха, че са помагали на клиентите си да създават компании в офшорни зони преди, но в началото на Световната икономическа криза през 2009 г. те са наложили по-стриктни правила и са изоставили тази практика.

Според финансовия експерт Якоб Кьониг е „срамота парите, депозирани от обикновените клиенти на банката, да са били използвани за финансиране на корупция“.
Шведският финансов регулатор съобщи, че ще започне незабавно разследване на задграничните авоари на банката.

Швеция се слави за страна с едни от най-големите данъчни ставки за юридически и физически лица, които могат да достигнат до 50%. Около 400 шведски поданици са работили с „Мосак Фонсека“, която е помагала на редица световни лидери и известни лица да използват офшорни компании.

Facebook logo
Бъдете с нас и във