Параграф22 Daily

§22 Новини

Нова подла схема с "адвокат Марковски"

За измамна схема, в която се намесват имена на  директора на полицията, полицейски началници, общински кметове и на известни адвокати съобщават криминалисти от Областната дирекция на МВР- Шумен, сочи Радио Шумен.

Атаките в момента са насочени към собственици на фирми и агенции за преводи и легализация на документи. Измамниците звънят на фирмените телефони, публикувани в интернет. Обаждат се от скрити номера. В първото обаждане се представят за директор, началник на полицейско управление или за кмет на населено място. Питат дали  ще окажат съдействие на известен адвокат за превод. След положителен отговор следва второ обаждане от името на „адвокат Марковски“. Непознатият им обяснява, че в ареста на съответното полицейско управление има задържан чужденец и им трябва преводач, за да го освободят от ареста. Канят преводача в съответното полицейско управление. Следва ново обаждане, в което молят  по пътя към районното да преведат парична сума /между 50 и 100 евро/ чрез фирма за парични преводи на лице от сръбски произход.

Към момента тези, които са подали информация за опитите измами, не са превели парични суми. Обясняват, че следват нови обаждания със заплахи към тях и семействата им. От полицията отново напомнят, хората да не се подвеждат и да не се доверяват на непознати хора по телефона, особено ако обажданията са свързани с искане на парична сума.

Ако получите подобно обаждане е сигурен белег, че се опитват да ви въведат в измамна схема. Ако получите закани или заплахи след подобно обаждане, се обадете на телефон 112.

Facebook logo
Бъдете с нас и във