Параграф22 Daily

§22 Новини

Нова присъда за ген. Киров - за разгласена държавна тайна

Софийският градски съд осъди на 2 г. "лишаване от свобода" с 4-годишен изпитателен срок бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров. Той бе признат за виновен за разгласяване на държавна тайна, заради телевизионно интервю от 2014 г., в което той говорил за случай в Иран с български гражданин, заловен за транспортиране на наркотици.

Става дума за освобождаването на шофьора на камион Живко Русев, който през 2008 г. беше заловен от иранските власти, след като в камиона му били открити 130 кг хероин. 6 години по-късно Киров потвърди, че разузнаването е имало заслуга за връщането на Русев и това, че не е бил осъден на смърт. Задачата била да се установи контакт с властите в Иран.

Ген. Киров коментира, че не е изненадан и за пореден път заяви, че в интервюто не е имало държавна тайна. Той припомни, че всичките му дела са политическа поръчка и че това е лична война на сегашния шеф на разузнаването.

Присъдата на градските магистрати не е окончателна и подлежи на обжалване и протест. Преди дни ген. Кирчо Киров беше осъден на втора инстанция на 15 години лишаване от свобода за присвояване на близо 5 млн. лв. от Националната разузнавателна служба. На първа инстанция присъдата беше 10 години затвор.

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров беше осъден условно на две години лишаване от свобода с четири години изпитателен срок.

Решението на Софийския градски съд е по делото, в което Киров е обвинен, че е разгласил класифицирана информация в национален ефир. То е на първа инстанция и може да се обжалва пред Апелативния съд. Киров беше осъден и по друго дело за същия тип присвояване и сходен размер на щетата – по него получи присъда от 10 години затвор на две инстанции. ВКС обаче върна това дело на въззивната инстанция, която още не се е произнесла.

Заедно с днешната си присъда СГС отмени и мярката за неотклонение на Киров, която беше парична гаранция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във