Параграф22 Daily

§22 Новини

Нови и нови глоби за нарушителите на пътя, а ползата от тях - никаква

Почивните дни да станат време, в което нарушенията по пътя, независимо колко са големи, да се глобяват двойно - тази идея лансират от МВР. Силовите структури са стигнали до идеята след няколко отделни обсъждания по проблема с безопасността по пътищата. Идеята е дори за по-малки нарушения, ако обаче са направени през почивните дни, да бъдат вземани по 10 контролни точки, вместо 5. Промените се очаква да влязат в сила до седмица, за да могат да обхванат почивните дни по Коледа. След това те ще важат за всеки уикенд и за всеки празничен ден.

"Нека МВР да каже кой предложи тази идея, защото това е една огромна структура. Това е поредното изследване на общественото мнение, което се прави нелегитимно", сигурен е Руслан Баждеков от Института за пътна безопасност.

Според него хората от МВР може да измислят хиляди неща, но в същото време не могат да смогнат да изпълняват функциите си."Трябва да им се изземат доста от функциите, защото просто не могат да ги изпълняват всички. Видя се в годините, че не могат да направят система за намаляване на жертвите по пътищата. Те искат да правят реформи без да знаят какво става", обясни в "България сутрин" експертът по пътна безопасност.

По думите на Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите българинът е непрекъснато обект на експеримент от страна на контролните органи. "От МВР сякаш не разбраха, че им се изтърка номера с всички заплахи - камери, глоби и т.н. Нека първо да прочетат Закона за движение по пътищата. Специално за техните задължения този закон е много добър. Искам да ги попитам за последните 3 години колко недисциплинирани водачи са изпратили на проверовъчен изпит. За миналата година само един човек е отишъл на подобен изпит. Защо не го прилагат? От КАТ казват: "Защо да ги пращаме на изпит, като ние не го провеждаме, какво извличаме от това?", допълни Георгиев.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във