Параграф22 Daily

§22 Новини

NYT: САЩ са увеличили кибер атаките срещу руската електроенергийна система

През изминалата година американските разузнавателни агенции са станали много по-активни  в опитите си да вкарат злонамерен софтуер в руската електрическа мрежа. Това се посочва в статия, публикувана днес в американския вестник The New York Times, цитиран от ТАСС.

Според източници - бивши и настоящи служители на американските тайни служби, става дума за програми, чрез които САЩ могат да събират информация за руската електроенергийна система, а също така и, вероятно, да изключват някои от нейните елементи. "Тези действия са предприемани много по-агресивно през изминалата година," цитират в публикацията думите на един от източниците. "Ние правим това в мащаб, който не сме мислили преди няколко години."

Съединените щати от 2012 г. се опитват да съберат информация за руската енергийна система, но сега "стратегията се е променила в посока на нападателни действия. Целта е да се направи предупреждение, както и да се извършат кибератаки в случай на сериозен конфликт между Вашингтон и Москва", отбелязва вестникът.

„Ключовият въпрос, на който не може да се отговори без достъп до класифицирана информация за тези операции, е колко дълбоко са успели САЩ да проникнат в руската система. На този въпрос не може да се отговори, докато кодът не бъде активиран”, се посочва в публикацията.

Изданието отбелязва, че тези действия на американската страна "също са изпълнени със сериозна опасност от предизвикване на ескалация в ежедневната студена война между Вашингтон и Москва" в киберпространството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във