Параграф22 Daily

§22 Новини

Обмяна на информация в ЕС за фиктивни фирми

Всички страни от Европейския съюз са се присъединили към инициативата за размяна на информация относно фиктивни фирми. "Миналата седмица пет големи европейски страни на срещата на Г-20 във Вашингтон постигнаха споразумение за автоматична размяна на информация за истинските притежатели на предприятия. Днес към тази инициатива се присъединиха всички страни от ЕС", заяви холандският министър на финансите Йерун Дейселблум след неофициално заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) в Амстердам.

Едновременно с това се работи по редица данъчни въпроси, добави Дейселблум. Той подчерта, че през последните месеци е постигнато много. "Постигнахме споразумения по директивите за административно сътрудничество, договорихме се за промяна на кодекса на поведение. В момента продължава работата по пакета от документи за предотвратяване на укриването на данъци. Надявам се, че ще можем да го одобрим на заседанието на ЕКОФИН през май", добави той.

Скандалът "Панамски книжа" постави под въпрос финансите на много политици, спортисти и звезди, показвайки как парите се укриват във фиктивни предприятия в данъчни убежища, припомня ДПА.

ЕС ускорява и работата по създаване на общ списък с международни данъчни убежища като част от реакцията си на скандала. Заместник-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис, който отговаря за еврото и социалния диалог, изрази надежда, че списъкът ще бъде готов в най-скоро време.

ЕК е готова да окаже всякаква помощ и се надява, че европейският списък ще бъде първата стъпка към създаването на глобален списък, добави той вчера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във